Германия е съгласна на компромис за гратисни срокове, за да

...
Германия е съгласна на компромис за гратисни срокове, за да
Коментари Харесай

Германски министър: Готови сме за компромиси за петролното ембарго

Германия е съгласна на компромис за гратисни периоди, с цел да се вкара петролно ембарго против Русия. Това съобщи в изявление за bTV държавният министър по европейските въпроси на Федерална република Германия Анна Люрман. Тя разяснява и ветото на Германия против признаването на атомната сила за " зелена ".

Министърът призна, че се водят интензивни диалози в най-различен формат. Външните министри на Г-7 се срещнаха в Берлин преди дни. След това там се организира и изключителна среща на министрите на външните работи от НАТО. Продължават и срещи в границите на Европейски Съюз с една цел - уверено противопоставяне на съветската експанзия.

Люрман съобщи, че енергийната сигурност е доста настояща сега в Европа. Тя напомни, че България и Полша към този момент не получават съветски газ, тъй като отхвърлиха да заплащат в рубли. В края на май и в Германия се чака да възникне сходна обстановка. Тя посочи, че страната ѝ също ще съблюдава договорите. Те плануват да се заплаща в евро или в щатски долари. Всичко останало опонира на договорите. Тя беше безапелационна, че Германия няма да заплаща в рубли и в Германия интензивно се приготвя да стане самостоятелна от съветските енергийни доставки. По отношение на въглищата това към този момент е реалност, а какво тъкмо ще последва ще стане ясно през юни.

" По отношение на петрола това ще се случи в околните месеци. И (по отношение на) газа би трябвало доста бързо да станем самостоятелен от съветските доставки. Това ще реализираме по три метода: би трябвало да диверсифицираме енергийните източници и ни е нужен импорт от други страни.

От друга страна, би трябвало да понижим потреблението на сила. Това ще стане като влагаме в енергийна успеваемост - по-добре да изолираме постройките, като напреднем в понижаване на енергоемкостта на индустриалните процеси, " сподели Люрман

Тя съобщи, че независимостта от изкопаемите горива е заявената цел от немското държавно управление. страната би трябвало да реализира климатична индиферентност до 2045 година, като се подчертава върху възобновимите източници на сила.

Люрман призна, че по шестия пакет наказания - най-много петролното ембарго е значимо да се одобряват такива наказания, които да вредят повече на Русия, в сравнение с страните в Европа. Това е немската позиция. Затова страната демонстрира огромно схващане, в случай че някои страни се нуждаят от по-дълъг интервал, с цел да станат самостоятелни от съветските енергийни доставки. Според нея във връзка с преходните интервали, " ще е допустимо да се реализиран взаимни отстъпки ".

Тя изясни, че глобите против Русия вървят дружно с битката против изменението на климата, като даде за образец " доста съответни проекти от страна на Европейската комисия -плана REPowerEU, да вземем за пример, " Fit for 55 ".

По отношение на твърдата немска позиция против атомната сила и налагането на несъгласие против оповестяването на атомната сила за " зелена ", тя изясни:

Ние в Германия твърдим, че за нас атомната сила не е резистентен енергиен източник, тъй като не знаем какво ще вършим с атомните боклуци. Известно е, че отработеното гориво крие доста опасности и вреди. Затова казахме " не " на сходна подредба, която обаче не може да бъде спряна от едно само несъгласие. Едновременно с това обаче нашата позиция е, че всяка страна дефинира своя енергиен микс. Ето за какво България и Франция имат свободата да вземат решение " за " или " срещу " атомната сила. "

В края на диалога тя разяснява и разногласието сред България и Република Северна Македония, като сподели:

" Вярвам, че сме доста близо до решение. На всички ни е ясно - като едно заедно европейско семейство, че е в полза на всички ни, Западните Балкани да са едно устойчиво място, Западните Балкани да са част от европейския дом. Мисля, че всички сме единни в тази цел. Сега се водят диалози за пътя за постигането ѝ. И аз съм уверена, че скоро ще обединим позициите си.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР