Германия е отнела от Япония символичната титла на третата по

...
Германия е отнела от Япония символичната титла на третата по
Коментари Харесай

Германия изпревари Япония като трета икономическа сила в света, ако не се смята влиянието на инфлацията

Германия е лишила от Япония символичната купа на третата по величина икономическа мощ, демонстрират оповестени през днешния ден предварителни данни за японския Брутният вътрешен продукт, представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Номиналният Брутният вътрешен продукт на Япония през 2023 година е бил към 4200 милиарда $ спрямо към 4500 милиарда $ за Германия, чийто номинален Брутният вътрешен продукт беше подкрепят от инфлацията в страната през предходната година.

Но в действително изражение, т.е. без въздействието на инфлацията, японският Брутният вътрешен продукт се е ускорил през предходната година (+1,9% по отношение на 1% през 2022 г.), до момента в който немската стопанска система се е свила с 0,3% съгласно формалните данни, оповестени през януари.

Като експортьор Германия страда от слабото външно търсене, енергийните разноски за огромния ѝ индустриален бранш и лихвените проценти, нараснали от Европейската централна банка (ЕЦБ) в опит за справяне с инфлацията. Влошаващата се икономическа обстановка в Германия значи, че новата ѝ купа на трета международна икономическа мощ, обещавана ѝ още от октомври предходната година от прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), се преглежда за лъжлива - изключително като се има поради, че е допустимо след няколко години Индия да изпревари и Япония, и Германия, отбелязва Агенция Франс Прес.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР