Германия е отказала да преговаря с Полша за изплащането на

...
Германия е отказала да преговаря с Полша за изплащането на
Коментари Харесай

Васална държава. Германия отказа да плати репарации на Полша за Втората световна война

Германия е отказала да договаря с Полша за изплащането на репарации за вредите, нанесени на страната по време на Втората международна война . Това заяви министерството на външните работи на Полша късно във вторник.

Полша прави оценка своите загуби от Втората международна война, породени от Германия, на 6,2 трилиона злоти (1,4 трилиона долара). Берлин обаче неведнъж е казвал, че счита всички финансови искове, свързани с войната, за уредени.

" Според изказването на немското държавно управление тематиката за репарациите и обезщетенията за военните загуби е затворена и то не има намерение да стартира договаряния по този въпрос ", се споделя в известието на полското външно министерство, публикувано във вторник.

Говорител на външното министерство на Германия сподели, че позицията на страната идва в отговор на писмо, изпратено от Полша по тематиката през октомври.

" Този отговор демонстрира безусловно неуважително отношение към Полша и поляците ", сподели Аркадиуш Муларчик , заместител външен министър на Полша.

" Германия не води другарска политика към Полша, те желаят да изградят своя сфера на въздействие тук и третират Полша като васална страна ", добави още Муларчик.

Около шест милиона поляци, в това число три милиона полски евреи, са убити по време на Втората международна войната, а Варшава е изравнена със земята след Варшавското въстание през 1944 година, при което умират към 200 000 цивилни.

През 1953 година тогавашното комунистически ръководство на Полша се отхвърля от всички искания за военни репарации под натиска на Съветския съюз.

Според ръководещата сега в Полша националистическа партия " Право и правдивост " това съглашението е невалидно.

Партията възобнови апелите за репарации, откогато пое властта през 2015 година, и трансформира тематиката за жертвата на Полша по време на войната в централна част от своята политическа изразителност.

Берлин обаче неведнъж е казвал, че счита тематиката за затворена. На взаимна конференция с полския външен министър Збигнев Рау предишния октомври външната министърка на Германия Аналена Бербок сподели, че болката, породена от Германия по време на Втората международна война, е била " предадена през поколенията " в Полша, само че че въпросът за репарациите е завършен.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР