Германия е обхваната от пожари. В Берлин изгоря заводът на

...
Германия е обхваната от пожари. В Берлин изгоря заводът на
Коментари Харесай

Като на барутно буре. Ключов съюзник на Киев се сблъска с нова заплаха

Германия е обхваната от пожари. В Берлин изгоря заводът на оръжейната корпорация “Диел ”. В Долна Саксония радикали изгориха вилата на ръководителя на концерна “Райнметал ”. Расте броят на хората, недоволни от оказаната помощ на Украйна. Обществото е разграничено. Ще се отрази ли това на външната политика на държавното управление?

Червени подпалвачи

Заводът на “Диел ” пламтя няколко дни. В петък берлинчани бяха предизвестени за пожара и заплахата от изпускане на токсични субстанции. Помолиха ги да си стоят у дома, да не отварят прозорците и да не пускат вентилация. По празните улици се движеха полицейски коли с високоговорители. Известно е, че предприятието е имало огромни ресурси от сярна киселина и меден цианид.

Сградата е изгоряла до покрив, някои стени са рухнали. „ Всичко, което към момента може да гори, ще изгори “, сподели един пожарникар. Известно е, че “Диел ” създава системи за противовъздушна защита ИРИС-T, муниции, системи за разкриване и връзка. Продуктите се доставят и от ВСУ. През април представител на корпорацията Хелмут Раух посети Киев.

И това не е единственият пожар, който нашумя в обществото. Миналата седмица през нощта в община Хермансбург в провинция Долна Саксония изгоря лятна къща, записана на Армин Папергер, ръководител на борда на шефовете на “Райнметал ”. Определени „ леви екстремисти “ поеха отговорност. В оповестеното от тях писмо се споделя, че концернът натрупва разнообразни типове остарели танкове за следващо прекачване в Украйна дружно с муниции за внушителна сума.

„ Райнметал ” възнамерява, създава и убива освен в народен мащаб “, акцентират създателите на известието. И те приканиха за освобождението на Даниела Клет, активистка на радикалната лява Фракция на Червената войска, арестувана преди два месеца. Издирвана е повече от 30 години.

Протестът се разраства

Всъщност “Райнметал ” е един от главните облагодетелствани от украинския спор. Очаква се приходите на групата тази година да доближат рекордните 10 милиарда евро. През 2023 година също имаше доста - 7,2. Папергер се контракти с Киев да отвори няколко завода в Украйна. Освен това той има намерение да даде на LIW пробни артилерийски снаряди с обхват до 100 километра.

В Германия неведнъж е изразявано неодобрение от външната политика на управляващите. През февруари протест против новия цех за муниции на “Райнметал ” в Долна Саксония притегли около 400 души. В края на април в Магдебург стотици хора със флагове на Германия и Русия излязоха на антинатовска проява.

А съгласно уредниците шест хиляди души са взели участие в обичайното Великденско шествие за мир в Берлин. Имаше претенции за договаряния за Украйна, преустановяване на доставките на оръжие за конфликтните зони и основаване на общоевропейска система за сигурност взаимно с Русия.

Въпреки това канцлерът Олаф Шолц ще похарчи 15 милиарда евро от националния бюджет на Киев, седем от които ще бъдат изхарчени за оръжия. През първото тримесечие Украйна е получила 3,8 милиарда помощи. За съпоставяне: преди година бяха 497 милиона.

Според изследването на АРД 41% от германците считат финансирането на режима в Киев за безпричинно. През 2022 година те са били едвам 20%. До 19% са намалели тези, които правят оценка тези разноски като задоволителни, 35% са съгласни да продължат да оказват помощ на Киев с оръжия, само че 36% са уверени, че всичко е отишло прекомерно надалеч.

Германски боязън

Владимир Оленченко, помощник на Центъра за европейски проучвания към ИМЕМО на РАН, уточни ясно раздвояване в немското общество по отношение на бъдещето на страната и на целия Европейски Съюз. И ситуацията в другите страни не е по-добро.

„ Лидерите на Европейски Съюз милитаризират стопанската система и публичното схващане, потискайки несъгласието, което води до увеличение на общественото напрежение освен поради насажданата от американците русофобия. Тези господа не помниха за какво са влезнали в политиката, т.е. за развиването на страната и благосъстоянието на популацията “, споделя специалистът.

И прибавя: радикализацията на обществото е неизбежна, защото агресивността на управляващите не способства за спокойствието на популацията.

„ Външната политика на Шолц е подложена на критика от всички страни “, изяснява политологът Алексей Макаркин. “Левите виждат Русия като правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики и помнят социализма. Десните не харесват комунизма, само че за тях Москва е значима и като контраст на Вашингтон. Това е техният идеологически избор, хората просто са изтощени и трансформират възгледите си ”, добавя специалистът.

Част от обществото по-рано предполагаше, че поддръжката за Украйна няма да продължи дълго и няма да се отрази на стопанската система. Сега стана ясно, че това не е по този начин. Също по този начин, съгласно специалиста, германците имат боязън от огромна война, в това число нуклеарна. Други страни от Европейски Съюз, изключително Унгария и Словакия, не желаят ескалация на спора.

„ Хората мислят за личните си ползи. Но те няма да повлияят на политиката на Берлин. Можете да си спомните по какъв начин през 80-те години на предишния век западногерманците се опълчиха на разполагането на ракетите “Пършинг-2 ”. Антивоенните и леви настроения бяха доста мощни тогава. в този момент митингите притеглят хиляди хора, тогава ставаше дума за десетки и стотици хиляди. Въпреки това в Европа бяха ситуирани батареи “Пършинг “, дава образец политологът.

Скоро предстоят парламентарни избори в Германия. Най-вероятно сегашната ръководеща коалиция няма да остане на власт, счита Макаркин. Дори измежду социалдемократическия електорат не всички поддържат Шолц. Той е заставен да се преценява с това. От друга страна ХДС/ХСС имат още по-твърда позиция по спора в Украйна. Така че режимът в Киев няма да загуби поддръжка.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10696Нова епоха, нова вероятност за развиване /Дискусия по отношение на визитата на Си Дзинпин в Европа/Алтернативен Поглед9741Проф. Нако Стефанов за визитата на българска делегация в Китай по линия на института " Конфуций " Алтернативен Поглед13641Д-р Радко Ханджиев: Приглушени странициАлтернативен Поглед59834Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед40594Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед92788Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед76992Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед75708 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР