Германия е мащабна стачка на синдиката на машинистите, която започва

...
Германия е мащабна стачка на синдиката на машинистите, която започва
Коментари Харесай

Капка Тодорова: Толерантността на германците към стачките започва да се изчерпва

Германия е огромна стачка на синдиката на машинистите, която стартира през днешния ден и ще продължи до 29 януари. Транспортът в страната на процедура ще бъде блокиран. Какво се случва и за какво Германия се тресе от стачки и митинги? Как неустойчивостта в Европа ще ни се отрази, в условия на две войни. Коментираме в студиото на „ Добро утро, Европа “ с Меглена Плугчиева – някогашен дипломат на България в Берлин, а от немската столица включваме онлайн журналистът Капка Тодорова.

 

„ Стачката в железопътния бранш в Германия ще продължи шести дни. Тя е трета за месеца. Ще има комплициране на трафика. Не мога да кажа, че утвърждението към нея е огромно, още повече, че синдикатът на машинистите има много високи претенции за нарастване на заплатите с 550 евро за всеки работещ + 3000 евро бонус и по-малко работно време. А машинистите получаваха нарастване на заплащането след стачките през последните години и немските железници обясниха, че нямат опция за нови такива “, разяснява Капка Тодорова.

По нейните думи толерантността на немското общество към стачните дейности стартира да се изчерпва.

„ Сега виждаме единствено кулминационната точка на процеси, които се развиват през последните години “, уточни Меглена Плугчиева.

Според нея една от аргументите за общественото напрежение е неумението на ръководещата коалиция да се оправя с зародилите рецесии и игнорирането на действителността.
Свързани

Разкритието за тайната среща сред високопоставени политици от „ Алтернатива на Германия “ и какво се е коментирало на нея демонстрира какъв брой рисков може да бъде възходът на тази партия, разяснява още Капка Тодорова.

На тази намира се е обсъждало проект за преосноваване на републиката, само че най-много проект за депортация на немски жители с непознат генезис, добави тя.

„ Протестите против крайната десница в Германия през миналия уикенд сподели зрелостта на гражданското общество, което се разгласи всеобщо и извънредно мощно против десния екстремизъм. Още на идващия ден проучване на обществото мнение сподели, че доверието на „ Алтернатива за Германия “ се намалява с 1.5%. Но това не трябва да успокоява ръководещите и това не заличава техните неточности “, сподели Меглена Плугчиева.

 

Целия диалог вижте във видеото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР