Германия е изиграла важна роля за обстоятелството, че проектът Северен

...
Германия е изиграла важна роля за обстоятелството, че проектът Северен
Коментари Харесай

Германия прокарала Северен поток-2 въпреки противопоставянето в ЕС

Германия е изиграла значима роля за събитието, че планът " Северен поток-2 " ще бъде сбъднат , това е образец за лобистка активност в полза на Русия в Европейския съюз. Това разгласи пред съветската новинарска организация РИА Новости създателят на отчета EU-Lobbyreport Нина Кацемих.

Докладът EU-Lobbyreport, който е бил оповестен в понеделник, е първият подобен документ, формиран от неправителствената организация LobbyControl. В отчета, чийто текст е разполагаем на РИА Новости, се разказва по какъв начин компании, пиар организации, както и обособени жители оказват въздействие върху политиката на Брюксел .

Авторите заключават, че през последните пет години е направено доста за повишение на прозрачността в работата на Европейската комисия и Европейския парламент с лобистите, само че властта на концерните в Европа остава " недвусмислено прекомерно огромна, от време на време те могат безусловно да управляват приемането на закони и политическия развой ".

" Германия в края на краищата прокара този водопровод, макар че доста страни в Европейски Съюз не желаеха това да се случва ", разяснява Кацемих. Като съперник на плана специалистът назова претендента за ръководител на Европейската комисия Манфред Вебер, който е част от ръководещия алианс ХДС/ХСС в Германия. В неотдавнашно изявление за полска медия Вебер съобщи, че при победа на изборите и заемане на поста ще употребява " всички правила за блокиране на " Северен поток-2 ".

По думите на Кацемих историята към " Северен поток-2 " е посочила, че " Русия интензивно и изкусно дърпа конците " в Бруксел, като самата конструкция на работа на такава значима европейска институция, като да вземем за пример Европейския съвет, е " извънредно непрозрачна " и по тази причина " в доста случаи не разбираме по какъв начин тъкмо немското федерално държавно управление пази позиции, това става безусловно при затворени порти ".

Според специалиста половината от някогашните еврокомисари и една трета от някогашните евродепутати " са ангажирани с действия, близо до лобизма, или дават консултантски услуги на фирмите ". Тя е съгласна, че политиката се нуждае от лобизъм, " въздействие на разнообразни страни при взимане на решения ", само че " в случай че 70 % от срещите в Европейската комисия са с представители на компании, тогава не може да става дума за уравновесено консултиране, за политика в полза на всички, и имаме резултати извънредно единствено в интерес на фирмите ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР