Германия е готова за отказ от атомните мощности и свиване

...
Германия е готова за отказ от атомните мощности и свиване
Коментари Харесай

ВЕИ се изкачват до първото място в енергетиката на Германия


Германия е подготвена за отвод от атомните мощности и стесняване на каузи на централите, работещи с въглища, защото производството на електрическа енергия от вятър, биомаса и слънце расти бързо, макар че основава избрани проблеми.

Германия стартира 2018 година със алегоричен връх в електроенергетиката – на 1 януари нуждата на страната от електрическа енергия за пръв път е обезпечена от 95 % възобновими източници. Причината е мощният вятър, както и слабото търсене на електрическа енергия поради празниците, оповестява DW.

Практически цялостният преход на 83-милионната страна към „ зелено електричество “ е бил с дълготрайност естествено единствено от няколко часа. След това немската електроенергетика се е върнала към нормалното си положение. Такова през днешния ден в Германия е дял на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) от 33,1 %. Иначе казано, през 2017 година една трета от електрическата енергия в Германия е била създадена от вятъра, биомасата, слънцето и хидроенергийните централи. През 2016 година този индикатор е 29 %.

По предварителни данни Федералното обединяване на предприятията от енергетиката и водоснабдяването (BDEW), производството на електричество от ВЕИ в Германия през 2017 година се е нараснало с над 15 % (енергийната компания E.ON твърди даже, че е 20%). В същото време производството на електрическа енергия от мощностите на въглища е спаднало с 3,3 процентни пункта до 37 %.

Ако възобновимата енергетика продължи да усилва производството със същите темпове, съгласно генералния шеф на BDEW, то още през 2018 година ВЕИ ще изпреварят въглищата и ще станат главен източник на електрическа енергия в страната. Ако се преглежда разделно производството на електричество от каменни и кафяви въглища, то ВЕИ към този момент са преди всичко.

Във всеки случай, както отбелязва DW, възобновимата енергетика от дълго време е изпреварила атомната, от която Германия реши да се откаже изцяло през 2022 година: каузи на АЕЦ е намалял за година с 13 % - до 11,6 %.

Вятърната и слънчевата енергетика в Германия от една страна от време на време и удачно се допълват една с друга. От друга страна, те са взаимно подвластни от времето и от другите часове денем. Според оповестеното през декември 2017 година проучване на Института за ветроенергетика – IWES, вятърните паркове, ситуирани в морето работят много по-устойчиво в сравнение с се смяташе досeга.

Експертите са открили, че настоящите в Северно и Балтийско море немски вятърни паркове стабилно създават електрическа енергия в разстояние на 363 дни в годината, т.е на практика целогодишно. Както прецизира DW в този момент локалните бизнес и общински структури желаят до 2030 година мощностите от вятърни генератори в териториалните води на страната да станат най-малко 20 ГВт и с следващо нарастване през 2035 година до най-малко 30 ГВт.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР