Германия е готова да упълномощи Полша да изпрати в Украйна

...
Германия е готова да упълномощи Полша да изпрати в Украйна
Коментари Харесай

Няма да пречим. Берлин е готов да позволи на Полша да даде танкове на Украйна

Германия е подготвена да упълномощи Полша да изпрати в Украйна създадените в Германия танкове " Леополд 2 ", сподели външният министър Аналена Бербок в неделя. По-рано полският министър председател Матеуш Моравецки атакува Берлин поради несъгласието му членове на НАТО да могат да изпращат танковете, в случай че Съединени американски щати не изпратят своите бойни танкове " Абрамс ".

Германия е изправена пред възходяща рецензия и напън от европейските страни поради опълчването си на изпращането на танкове, с цел да помогне на Киев да се бори с съветската инвазия.

" Ако бъдем запитани за това, ние няма да пречим ", сподели Бербок пред телевизия LCI след френско-германската среща на върха в Париж.

По-рано Моравецки сподели, че отношението на Германия е " недопустимо ", като добави, че почтени хора умират всеки ден, до момента в който съдружниците на Украйна разискват изпращането на танковете. Полският министър председател сподели, че Варшава ще изпрати свои немски танкове в Киев, даже в случай че Германия не го направи.

" Няма да седим и да гледаме по какъв начин Украйна кърви ", написа Моравецки в Туитър.

Германският министър на защитата Борис Писториус не удостовери незабавно изказването на Баербок, само че сподели, че скоро ще има решение за танковете Германският канцлер Олаф Шолц сподели, че всички доставки на оръжия за Украйна до момента са били осъществявани в тясна съгласуваност със западните сътрудници.

" Ще вършим това и в бъдеще ", сподели той.

Междувременно Полша изиска да се сътвори съюз от страни, подготвени да пратят на Киев бойните танкове " Леопард 2 ". Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че Полша може да сътвори " дребна танкова коалиция “, която да обезпечи на Украйна танковете " Леопард 2 “, в случай че в Германия не бъде реализирано единодушие за изпращането им.

Френският президент Еманюел Макрон също не изключи доставката на френски бойни танкове " Льоклерк " за Украйна.

„ Що се отнася до " Льоклер ", нищо не може да се изключи “, сподели френският президент Макрон на взаимна конференция с немския канцлер Олаф Шолц в Париж.

По-рано и Финландия изрази предпочитание да достави машините немско произвеждане в отговор на. Англия също разгласи доставката на партида от своите тежки танкове " Challenger 2 " в Киев.

За реекспорта обаче се изисква формалното единодушие на Берлин, който до момента е отказвал да го даде. В Германия имаше опасения, че изпращането на толкоз мощни оръжия може да предизвика Русия и единствено да докара до още по-голяма ескалация на войната.

В петък няколко страни членки на НАТО поеха ангажимент за " доста увеличение на военната помощ за Украйна и доставка на тежко въоръжение ". Това стана на на техни представители в американската военна база „ Рамщайн “ в Германия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР