Германия e готова да стане гарант за сигурността на Украина

...
Германия e готова да стане гарант за сигурността на Украина
Коментари Харесай

Германия е готова да стане гарант за сигурността на Украйна

Германия e подготвена да стане поръчител за сигурността на Украина е споделил в телефонен диалог с Володимир Зеленски немският канцлер Олаф Шолц,.

Отбелязва се, че към този момент такава подготвеност са изразили Съединени американски щати, Англия и Италия.

Не е ясно обаче дали става дума за гаранции, които са равностойни на задължението за групова защита, според член 5 от Северноатлантическия контракт.

Гаранциите за сигурност са част от план за кротичък контракт, който украинската делегация показа на вчерашните договаряния с съветската в Истанбул. Срещу тях Украйна показва подготвеност да не се причислява към НАТО и да не приема военни бази на трети страни на своя територия, както и да контракти бъдещия статут на Крим и на Севастопол на договаряния с Русия през идните 15 години.

Подробности от телефонната сказка на Зеленски и Шолц заяви представителят на немското държавно управление Щтефен Хебещрайт, съобщи Ройтерс.

По думите му Шолц е изразил " общата подготвеност " на Германия да влезе в ролята на поръчител.

Говорителят не посочи дали тази роля би включвала и боен съставен елемент.

За диалога с Шолц Зеленски написа в Туитър още в понеделник:

" Обсъдих с федералния канцлер Олаф Шолц хода на преговорния развой. Съобщих по какъв начин противодействаме на агресияна и на закононарушенията на РФ. Изразих признателност за помощта, оказвана от Германия. Натискът върху Русия би трябвало да продължи, глобите – да се усилват ".

Обговорив з Федеральним канцлером перебіг переговорного процесу. Повідомив про хід протидії агресії та злочини РФ. Висловив подяку за допомогу, яку надає. Тиск на Росію має продовжуватися, санкції – посилюватися.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)

Подобни туитове Зеленски разгласява за свои телефонни диалози с министър председателите на Англия, Канада и Италия - Борис Джонсън, Джъстин Трюдо и Марио Драги и с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Англия е подготвена да " изиграе своята роля " в обезпечаването на гаранции за сигурността на Украйна, в случай че Киев изиска това. Това съобщи на брифинг в Организация на обединените нации, непрекъснатата представителка на Обединеното кралство в международната организация Барбара Удуърд.

Тя уточни пред публицисти, че страната ѝ към този момент е предоставила на Украйна помощ за повече от 400 милиона английски лири и означи, че Зеленски и Джонсън съвсем ежедневно приказват по телефона.

В същото време английският вицепремиер Доминик Рааб разясни по Би Би Си, че страната му „ ще огледа доста деликатно на това, от което президентът Зеленски споделя, че има потребност “, само че няма да повтаря едностранно същите задължения към Украйна, които важат за членките на НАТО.

" Ние казахме доста ясно, че няма да въвличаме Русия в директна военна борба. Украйна не е член на НАТО ", сподели Рааб.

В същото време, съгласно него, Обединеното кралство ще продължи да оказва друга военна поддръжка на Украйна.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР