Германия е готова да обсъди спирането на газопровода Северен поток

...
Германия е готова да обсъди спирането на газопровода Северен поток
Коментари Харесай

Германия може да блокира "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна

Германия е подготвена да разиска прекъсването на газопровода " Северен поток 2 ", в случай че Русия нападне Украйна, съобщи канцлерът Олаф Шолц. Това е най-ясното предизвестие до момента към Москва от новото държавно управление в Берлин, написа Politico. То беше в отговор на журналистически въпрос дали ограниченията против тръбопровода са включени в немското заричане за икономическа цена, която съветските управляващи ще платят при положение на навлизане на украинска територия.

Изказването на Шолц идва на фона на, откакто на украинската граница стартира скупчването на съветски войски. Миналата седмица бяха извършени поредност срещи сред Съединени американски щати, НАТО и Русия, само че те не доведоха до усмиряване на обстановката. Във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че е поканил съдружници на алианса и Москва на серия срещи по време на съвета НАТО-Русия, на които ще се разиска по какъв начин да се усъвършенства сигурността в Европа.
Берлин предизвестява за " висока цена "
" Ясно е, че ще има висока цена и че всичко това ще би трябвало да бъде разисквано, в случай че има военна намеса против Украйна., като това може да включва понижаване на броя на бойците на украинската граница ", разяснява Шолц. И добави, че Берлин е подготвен да влезе в сериозен разговор с Кремъл по отношение на тематики, свързани със сигурността в Европа.

Германският канцлер удостовери уговорката си към съглашението сред неговия предходник Ангела Меркел и американския президент Джо Байдън, което беше реализирано предходната година и съгласно което Германия дава обещание, че ще предприеме ограничения, както и ще изиска наказания от Европейски Съюз, в случай че Русия употребява природния газ като оръжие или извърши нападателни дейности против Киев.
Реклама
Същевременно в Москва се състоя среща сред немския външен министър Аналена Бербок и съветския й сътрудник Сергей Лавров. Бербок прикани Русия да съблюдава интернационалните правила и да не заплашва своите съседи, само че също по този начин акцентира подготвеност за провеждането на " сериозен разговор ". По отношение на " Северен поток 2 " тя разяснява: " Повтаряли сме доста пъти, че в случай че силата бъде употребена като оръжие от Русия, ще има съответните последствия по отношение на този газопровод ".
Лавров счита, че газопроводът се политизира
На срещата с немския външен министър Лавров съобщи, че " Северен поток 2 " е " значим план, целящ да обезпечи енергийни доставки за Германия и цяла Европа ", поради което не би трябвало да бъде политизиран. И добави: " Ние не заплашваме никого, само че чуваме закани против нас ".

Той повтори съветската теза, че НАТО ползва двойни стандарти, защото твърди, че разполагането на войски на алианса в Източна Европа не е работа на Москва, до момента в който в същото време подлага на критика съветското разполагане на войски в района.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР