Германия е една от най-желаните страни за сънародниците ни избрали

...
Германия е една от най-желаните страни за сънародниците ни избрали
Коментари Харесай

За кого ще гласуват българите в Германия на парламентарния вот?

Германия е една от най-желаните страни за сънародниците ни избрали живот зад граница. Част от тях ще имат право и да дадат своят избор в днешния ден, когато Германия гласоподава за парламент.

Ще потърсим отговор какви са политическите настроения измежду българите в Дюселдорф, столицата на федерална провинция Северен Рейн Вестфалия. Именно от тази провинция пристигна едно от най-големите разочарования за Мартин Шулц , претендентът за канцлер на

Социалдемократическата партия (СПД). В най-голямата по брой население провинция в Германия и до неотдавна считана за бастион на СПД през май изборите бяха извоювани от партията на Ангела Меркел (ХДС/ХСС). Именно тогава експерти предвидиха, че изборите тук ще се трансфорат в генерална подготовка за днешния ден.

Мария Христова работи в българския магазин в Дюселдорф и е индивидът, който среща най-вече българи в града.

„ Имам другарка, която един месец сега е в България, само че мощно се интересува от политиката. Тя е от 30 години в Германия, живее тук и е омъжена. Точно преди да замине, отиде да гласоподава, тъй като се връща 2 дни след изборите. Тя ми сподели, че крайнодесните не е добре да влязат в Народното събрание, тъй като това би рефлектирало върху българите, които живеем непрекъснато в Германия”, споделя Мария.

Оказва се обаче, че извънредно дясната партия Алтернатива за Германия и възможното й присъединяване в идващия Бундестаг е главния въпрос и пред други наши сънародници, тъй като съгласно тях главния победител е явен.

„ Смятам, че в случай че извънредно десните влязат в Народното събрание няма да бъдат по този начин благоразположени, както до момента е била да вземем за пример Ангела Меркел към нас”, разяснява Христа Симеонова .

Изборите са значими за българите в Германия, тъй като тук са родени множеството от техните деца и живеят непрекъснато тук. Изборния ден дефинира бъдещето и на българските деца, които живеят в Германия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР