Германия добави днес Хърватия и България в списъка си с

...
Германия добави днес Хърватия и България в списъка си с
Коментари Харесай

Вече сме в германския списък от високорискови държави

Германия добави през днешния ден Хърватия и България в листата си с високорискови зони за Covid-19, въвеждайки най-малко петдневна карантина за неимунизирани и непреболедували пасажери, идващи от тези две страни, съобщи ДПА.

Още три страни от Европейския съюз - Румъния, Литва и Словения, към този момент са в листата, който се изготвя от немския институт " Роберт Кох ".

В Европа има растеж на инфекциите и приетите в болница, който в някои страни е стряскащо. Това се случва на фона на захлаждането и забавянето на имунизациите на някои места.

Общо близо 70 страни по света са оповестени от Германия за високорискови зони за Covid-19. Всеки, който не е преболедувал или не е бил изцяло имунизиран и се връща в Германия от тези страни, би трябвало да се подложи на 10-дневна карантина. Тя може да бъде съкратена, в случай че идващите от тези страни дадат негативен тест за ковид пет дни след идването си.

Наред с Хърватия и България през днешния ден към листата на високорисковите страни бяха прибавени Камерун, Сингапур и Република Конго, а Кения, Косово, Ирак и Хондурас бяха извадени.

Какви правила важат за рисковите страни?

За идващите в Германия от рисков регион са годни следните ограничавания, които за последно бяха обновени на 30 септември тази година, заяви: лицата над 12 години наложително би трябвало да имат отрицателен резултат от тест за ковид, да са имунизирани или да са преболедували. Това важи за всички идващи от рискови региони, без значение с какъв превоз пътуват те. Освен това важи и условието за 10-дневна карантина, която може да отпадне най-рано след пет дни - в случай че лицето показа отрицателен резултат от нов тест за ковид. Карантината ще могат да си спестят изцяло имунизираните, т.е. с сложени две дози ваксина против Covid-19, както и преболедувалите през последните 6 месеца - след показване на съответния документ за това.

Как се дефинират рисковите страни?

Германското държавно управление афишира за високорискови тези страни или обособени техни региони, в които рискът от инфекции е изключително висок. Броят на новозаразените обаче не е единственият аршин за класифицирането на даден регион като рисков. Други индикатори са скоростта на разпространяване на вируса, натовареността на здравната система или да вземем за пример изчезналите данни за обстановката с пандемията, заключи DW.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР