Гергьовден е един от най-почитаните празници в България, след Рождество

...
Гергьовден е един от най-почитаните празници в България, след Рождество
Коментари Харесай

Празнуваме Гергьовден - триумфът на вярата и победата на доброто срещу злото

Гергьовден е един от най-почитаните празници в България, след Рождество Христово, Цветница и Великден. Една от аргументите са близо 240-те хиляди именници, измежду които са освен Георги, само че и Гергина, Георгина, Гергана, Гинка, Генчо и други

Свети Георги Победоносец е светец боец, страдалец и настойник на армията.

Интересен факт е, че във Англия и Грузия свети Георги се уважава като народен светец, като той се празнува и от православни, и от католици.

Защо на 6 май?

Датата на гибелта на светеца е и неговият празник, като съгласно календара, следван от БПЦ, това е 23 април.

На 23 април честват и в Гърция, и в Румъния. Но в България БПЦ резервира датата по остарял жанр - 6 май. Защо? Разковничето се крие в печеното агне, което е наложително на трапезата. 23 април може да се окаже преди Великден и тогава поради постите яденето на агнешко за съблюдаващите християни не е допустимо. А 6 май към този момент съвсем несъмнено Великден е минал.

Според житията родното място на свети Георги е Кападокия в днешна Турция към 280 година сл. Хр., до момента в който умира в град Лид в Палестина през 303 година

Светецът е бил боец, даже шеф, само че по време на гоненията на Диоклециан, той самоуверено защитил своята религия, а императорът го затворил и измъчвал.

В житието е в детайли разказано по какъв начин Бог го избавя от най-различни рискове, в това число когато императорът го хвърлил в яма с негасена вар, само че след три дни го намерили незасегнат. Накрая отсякли главата му с меч.

Смелостта, с която той пази своята религия, е вдъхнала сили на мнозина негови съвременници да одобряват Християнството и да не се опасяват да го изповядват.

Няколко години след гибелта на мъченика през 311 година император Галерий анулира гоненията против християните, а скоро по-късно император Константин приема вярата и затвърждава едикта за толерантността. Поддържа го през цялото си ръководство, като е считан за първия християнски римски император.

Легендите към Георги са безчет, само че една от тях е основала първообраза, с който всички разпознаваме този светец.

Според нея - в миналото град Селем в Либия е съществувал застрашителен змей. За да го умиротворят, локалните хора му предоставяли по две овце дневно. По-късно хората почнали да жертват освен животно, само че и по едно дете, избирано с чоп.

Когато един ден жребият се пада върху дъщерята на владетеля, Георги се изправя против дракона и го пробожда с копието си - и по този начин става знак на успеха на вярата против злото.

Св. Георги е трансфорат в облик на светия боец по време на кръстоносните походи, когато рицарите виждат в легендата за убийството на дракона знак на успеха над исляма.

Ричард Лъвското сърце го уважава като бранител на всички бойци, знамето с аления кръст на св. Георги върху бяло платно през днешния ден се възприема като байрак на Англия и в по-късните епохи е интегриран в знамето на съюза на Англия дружно със знаците на светците-покровители на Шотландия и Ирландия.

Ден на храбростта и празник българската войска

Веднага след Освобождението княз Батенберг учредява денят на храбростта.

От 1931 година 6 май се празнува за професионален празник на военнослужещите и празник на Българската войска. Впоследствие двата празника се сливат на Гергьовден. По традиция се освещават военните флагове и знамената-светини, отслужва се панахида за починалите и молебен за живите, а по-късно стартира военният церемониал с представители на разнообразни подразделения и проява на военна техника.

Защо се яде агне?

Яденето на агне има своите корени в Стария завет, в Библията, когато на празник Пасха всяко семейство е трябвало да заколи едно агне.

Обикновено с агнешко месо се прави и по този начин нареченият курбан - отдаване на блага за материално и духовно засищане на ближните като акт на признателност към Бога и измолване на благословението Божие върху всички.

Обичай е на трапезата да има доста хора и агнето да се споделя.

Именници или не, фенове на армията или пацифисти, всички можем да потърсим покровителството на свети Георги за нас и нашите близки - за победа над злото, благоденствие, здраве и кротичък живот в България.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР