ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ за кабинет след изтеклия вчера

...
ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ за кабинет след изтеклия вчера
Коментари Харесай

Замразяваме преговорите с ПП/ДБ: Габриел

ГЕРБ замразява договарянията с ПП-ДБ за кабинет след изтеклия през вчерашния ден запис от Националния съвет на Политическа партия , съобщи Мария Габриел на брифинг в централата на ГЕРБ.

    " Дълго мълчах и се водех само от разсъдъка и грижата за страната. Днес приказвах с акад. Денков, уведомих първо него, а след това е сътрудниците си. Замразяваме договарянията. Всичко си има граници. Не мога да приема народна власт да се гради на базите на неистина, разлюляване устоите на държавността и неспазване на фундаменталните правила на републиката ".

По думите й казусът в записа не са обидите, а изговорените визия и метод на ръководство, които са в прорез с всички европейски практики. Неприемливо е едно да се приказва по време на договаряния, а друго на открито, съобщи Габриел.

    " С цялата ми благосклонност към стойностните хора в ПП-ДБ, считам, че това е недопустимо и по отношение на тях. Не би трябвало да има никакво подозрение, че България е заслон. България не е заслон, а суверенна страна ".

Въпрос е и какво значи " ала-бала с президента ", разяснява Габриел и уточни, че не може да взе участие в договаряния без ясни отговори и гаранции за съблюдаване на правила. Според нея разновидността за експертно държавно управление продължава да има най-голяма поддръжка, само че сега е по-важно да има изясненост че законът не се нарушава, както и че не се политизират държавният уред и службите.

Габриел въпреки всичко посочи, че има късмет договарянията да бъдат възобновени, само че при избрани условия:

    " Те могат да бъдат размразени, пред да сложим финален край. Аз доста ясно показах фундаментални правила и отговори, които чакаме. Защото извинението не е към мен, а към българските жители, администрацията, към българските учители, офицери. Уважението е към нашите сътрудници, към България и нейните жители. Това ще предопредели дали замразяването може да се трансформира в топене или да отидем в другата опция ".

Томислав Дончев разяснява, че " този, който е правил ала-бала с президента ", в този момент плаши ГЕРБ с него. Компромисът е една от главните технологии в политиката и ние взаимни отстъпки направихме всевъзможни, сподели още той:

    " Втори мандат, небалансирано наличие на втория, по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис обаче, друго е да позволиш с твоя глас във властта да бъде конфигуриран войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, трябвало с кръв да се подпише, че ще рави чистки, няма значение дали е законно или нелегално ", съобщи Дончев.

Лидерът на партията Бойко Борисов съобщи, че по време на договарянията с ПП-ДБ в никакъв случай не е бил поставян въпросът за неговия имунитет.

Борисов сподели още, че че ГЕРБ са разговаряли с техни сътрудници и ще създадат предложение в Народното събрание страната да купи същите машини за гласоподаване, които се употребяват и в Съединени американски щати, с цел да няма операции.

    " За да стане неотложно, бързо, заради изключителната значимост да организираме почтени избори. Да няма смачкани протоколи, да няма флашки подправени, ала-бала и всичко останало, тъй като аз по този начин разбрах " ала-бала ". Да купим същите машини като в Съединени американски щати, одобряваме, че там е най-голямата народна власт и със същите машини да организираме гласоподаване, което да заобикаля далаверата с машинния избор ".

Борисов уточни, че договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са почнали извънредно добре и са говорили само за най-важните цели пред страната.

    " Сега аз имам тежък проблем с моите сътрудници, които не са били на договарянията. Имахме извънредно добър климат в тези договаряния, извънредно съгласие. Това ни пристигна като гръм от ясно небе и в първия миг и аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали. Само че се оказа друго и то едва ли е краят. "

Борисов не има вяра да може да се сформира държавно управление с третия мандат и съобщи, че не се плаши от избори:

    " В тази обстановка изборите са по-добър вид. Всеки ден Вежди ме пита докога ще разрешавам да ме унижават. Трети мандат не виждам по какъв начин ще стане, тогава изборите са доста по-честен вид за хората. Или се вразумяват всички, връщаме се на стъпките, които говорихме за експертно държавно управление, и го слагаме на масата ".

Записът, публикуван от Радостин Василев, провокира политическа стихия в страната на фона на постигнатото съглашение за сформиране на кабинет сред първите две парламентарно показани обединения - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В записа се приказва за " изпиране на Бойко Борисов ", както и че до момента в който Борисов " се опасява от Гешев ", държавно управление ще има.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков разяснява, че по време на въпросното съвещание, Политическа партия е трябвало да вземе " съдбоносно решение за втория мандат ", заради което е имало " доста страсти, отзиви, квалификации ". Вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява, че се готви скрит план против българската държавност на всевъзможни равнища.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР