ГЕРБ все още вижда възможност за съставяне на правителство. Това

...
ГЕРБ все още вижда възможност за съставяне на правителство. Това
Коментари Харесай

ГЕРБ обсъди с Радев вариантите за кабинет и го критикува за позицията срещу военна помощ за Украйна

ГЕРБ към момента вижда опция за сформиране на държавно управление. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на партията Томислав Дончев на консултациите за сформиране на държавно управление при президента Румен Радев .

„ Към момента от всички диалози, които са водени, не мога да отговоря позитивно, че има капацитет за сформирането на ръководещо болшинство от партии, които стоят зад общи правила и цели. Дали би могло да има, би могло “, сподели Томислав Дончев и добави, че се вижда „ отрезвяване “ в част от партиите.

Президентът и представителите на ГЕРБ разискаха концепциите на партията за бюджета, законодателните промени, нужни за приемането на средствата по Плана за възобновяване и развиване, енергетиката, модернизацията на армията и даването на оръжие за Украйна.

От обществената част от срещата стана ясно, че позициите на ГЕРБ и Радев по доста от тези тематики съответстват. Противоречие имаше по въпроса дали да се даде военна помощ на Украйна. Радев е срещу, до момента в който ГЕРБ към този момент внесоха предложение за такова решение в Народното събрание.

След срещата стана ясно, че президентът не е показал дата, на която ще връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ.
Природният газ, Планът за възобновяване, изтребителите
Делян Добрев похвали служебното държавно управление, назначено от Радев, за това, че е провело „. Радев и ГЕРБ разискаха и дейностите на служебното държавно управление по подписване на дълготрайните контракти за доставки, за които Добрев също поздрави служебното държавно управление.

ГЕРБ показаха и предлагането си за законови промени, нужни за приемането на средствата по Плана за възобновяване. Като основни тематики те откроиха поръчката и доставката на акумулатори за запазване на електрическа енергия, както бъдещето на въглищните централи.

Радев и ГЕРБ разискаха и предлагането на ГЕРБ за налагане на в допълнение мито върху съветския нефт, който се преработва от. Според партията това е мярка за понижаване на цените на горивата.

Радев и ГЕРБ се съгласиха, че поръчката на спомагателни 8 самолета F-16 блок 70 е неотложно и че ГЕРБ ще поддържа предлагането на служебното държавно управление за това.

Като основно беше несъмнено предлагането на спечелилите в изборите да не се гласоподава нов бюджет за 2023 година, а да бъде удължено действието на този за 2022 година
Оръжието за Украйна
Темата, която провокира спор, беше предлагането за даване на оръжие от България за Украйна. Според Даниел Митов актуалното Народно заседание „ би трябвало да измие този позор “, който е подбуден от неналичието на решение за даване на оръжия за Киев.

Зам.-председателят на ГЕРБ сподели още, че партията ще предложи да бъдат проучени опциите, с които българската войска разполага и какво може да даде на Украйна.

Митов сподели още, че е наложителна замяната на руските оръжия, които София може да даде на Киев, с съвременни, предоставени от съдружниците в НАТО и най-много Съединени американски щати. Той подлага на критика позицията на Радев, че изпращането на оръжие може да вкара България във войната и прикани „ това говорене да престане “.

Радев твърди, че няма опция България да получи ново въоръжение, в случай че даде остарялото си на Украйна. Според него по този начин се рискува страната да понижи отбранителните си качества.

„ Трябва да си зададете доста съществено въпроса какво внесохте в Българската войска в десетте години, в които вашата партия управляваше. За да изнасяш би трябвало да си дал “, сподели още Радев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР