ГЕРБ води с по-малко от 1 процентен пункт пред новата

...
ГЕРБ води с по-малко от 1 процентен пункт пред новата
Коментари Харесай

ГЕРБ води с минимална преднина пред новата коалиция ПП-ДБ, според първо проучване

ГЕРБ води с по-малко от 1 процентен пункт пред новата коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " месец и половина преди предварителните парламентарни избори на 2 април.

Това демонстрират данни от социологическо на организация Тренд - първото, в което двете обединения са показани като коалиция. Изследването, по поръчка на " 24 часа ", е извършено измежду 1003 пълнолетни жители от цялата страна в интервала 4 - 11 февруари . Политическа партия и Демократична България оповестиха публично обединяването си на 10 февруари, а го на 13. Тяхната поръчка е да са завоюват изборите и да опитат да сформират кабинет.

Според резултатите 5 политически сили сигурно ще влязат в Народното събрание, а за други две още не е несъмнено дали ще преминат бариерата от 4%.

25.6% от участниците са декларирали, че ще гласоподават за ГЕРБ , а 24.8% - за ПП-ДБ. Данните сочат, че предизборната коалиция съумява да събере електоратите на двете обединения, като не се записва отлив в резултат на обединяването. Засега не се регистрира и бонус от него, разясняват социолозите.

След тях се подреждат Движение за права и свободи - с 12.8% поддръжка, " Възраждане " - с 11.9%, а за Българска социалистическа партия вота си бих дали 8.9 на 100.

" Български напредък " на Стефан Янев, която влезе в последното Народно заседание към този момент получава тъкмо 4% поддръжка. За " ИТН " на Слави Трифонов са декларирали, че ще гласоподават единствено 3.3%.

Във вторник някогашните депутати от партията Ива Митева и Любомир Каримански , оповестиха, че основават нов политически план, който ще се споделя. Проектът сплотява четири партии - " Партия на зелените ", " Социалдемократическа партия ", партия " Сбор " и " Движение на непартийните претенденти ". Все още не е ясно какъв брой от поддръжката за Има Такъв Народ ще отнеме новата групировка.

Според проучването на Тренд 26% дават позитивна оценка за работата на служебното държавното управление, а 58% негативна. Премиерът Гълъб Донев е с най-положителна оценка за работата и с най-висока известност - 40%. Първите пет най-одобрявани министри са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%).

Президентът Румен Радев получава 43% позитивна оценка, до момента в който 47% дават отрицателна.

От Тренд вършат уточнението, че резултатите от електоралния въпрос не регистрират втория спо закона „ Магнитски “, който беше оповестен на 10 февруари.

Всички водачи на парламентарно показаните партии у нас губят доверие, само че най-позитивно остава отношението към ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България. Най-негативни са настроенията към Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Това демонстрират в това време данни от изследване на " Маркет линкс " и bTV, извършено измежду 1067 души сред 14 и 22 януари.

61 на 100 са негативните оценки за ГЕРБ, а 21% я харесват. При Политическа партия съотношението е 64 към 18 на 100. Демократична България събира 59% отрицание и 16% утвърждение.

За утвърждението по отношение на водачите прави усещане, че то е по-голямо за Стефан Янев от това към някогашния министър председател Кирил Петков - 18 по отношение на 16%. Одобрението за Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Христо Иванов е изцяло равно измежду гласоподавателите - 14%, до момента в който Слави Трифонов е с 8 на 100. Само Бойко Борисов е съумял да възвърне част от утвърждението към него.

47% са безапелационни, че не желаят коалиция сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък ", каквато се оформи в предходния парламент.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР