ГЕРБ внесе искане за обявяване за противоконституционни на текстове от

...
ГЕРБ внесе искане за обявяване за противоконституционни на текстове от
Коментари Харесай

ГЕРБ внесе конституционната жалба срещу текстове от Изборния кодекс

ГЕРБ внесе искане за оповестяване за противоконституционни на текстове от Изборния кодекс, признат за една нощ, без публично разискване, без да се спазят правилата на правовата страна и да се търси мнението на всички наранени от измененията публични организации или лица. Това разгласи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в Народното събрание.

От политическата мощ нападат наредбите за машинното гласоподаване и избора на нова Централна изборна комисия, както и текста, съгласно който пропорционалната изборна система ще се ползва до идващите постоянни парламентарни избори. Атанасова разяснява, че болшинството е приело идващите постоянни парламентарни избори да не е ясно по каква система се организират.

Тя означи, че в границите на седмица ГЕРБ внася второ искане в Конституционния съд за оповестяване за противоконституционни на текстове от признати от Народното събрание закони.

Приетият Изборен кодекс заплашва свободното право на българските жители да избират, уточни ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Никой не слага дневния ред на обществото за разглеждане в пленарна зала, а всички партии от така наречен смяна са тук с една единствена цел - да сглобят някакъв Изборен кодекс с доста противоречащи си една на друга правила, тъй че да обслужат личния си партиен интерес, без никой да си дава сметка за следствията и какъв брой и по какъв начин ще затрудни българските жители при гласоподаване, разяснява Десислава Атанасова.

Нашата конституционна тъжба е със съществени претекстове, уточни тя и означи, че се състои от 17 страници. Подписали сме се цялата ПГ на ГЕРБ-СДС, добави Атанасова и изрази вяра, че Конституционен съд ще се произнесе в бързи периоди.

Радомир Чолаков /ГЕРБ-СДС/ разяснява, че българите са били лишени от равно право на глас - едни ще гласоподават единствено с машини, други - единствено с бюлетини. Обстоятелството, че се вкарва наложително гласоподаване единствено с машини, основава ограничаване за тези български жители, които може би не могат да работят с машини, уточни той. По думите му, тази насилствена рационализация, в която се споделя който не може да работи с компютър няма право да гласоподава, флагрантно опонира на българската Конституция и е безусловно пренебрежение към българските жители. Той разяснява и че не има вяра на софтуера на машините. Беше изменен коренно ЦИК, ние не знаем за какво, добави Чолаков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР