ГЕРБ внася промени в Конституцията за премахване на давността за

...
ГЕРБ внася промени в Конституцията за премахване на давността за
Коментари Харесай

ГЕРБ иска промени в Конституцията, за да се разследва приватизацията без давност

ГЕРБ внася промени в Конституцията за унищожаване на отминалостта за закононарушения при приватизационни покупко-продажби от 1992 до 2017 г. 

Решението на партията разгласи депутатът от ГЕРБ и ръководител на правната комисия Данаил Кирилов, откакто Йордан Цонев от Движение за права и свободи заяви, че стартират да събират подписка за същата смяна. 

Съгласно Конституцията без отминалост са единствено закононарушенията против мира и човечеството. Ако смяната бъде призната, към тях ще се прибавят и закононарушенията, свързани с приватизационни покупко-продажби. 

Кирилов акцентира, че до момента е имало следствия на такива закононарушения, само че доста производства са били прекъснати по отминалост, която сега е 5 години. 

За бърза смяна в Конституцията са нужни 180 гласа. Ако не се съберат толкоз, за по-бавната процедура са нужни 160 гласа " за ".

От ГЕРБ подчертаха, че от Българска социалистическа партия зависи дали смяната ще стане факт по бързата процедура, защото " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля " към този момент са заявили поддръжката си. 

Парадоксално, чакаме подписа на Нинова да развалим неприятните приватизационни покупко-продажби. Тя е " златният пръст ", разяснява депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

" Имаме декларацията на Нинова за владение на над 5500 акции в " Техноимпекс ". През 2005 година тя има 7200 акции, саморъчно подписани от нея. В декларацията й пред Сметната палата, когато е освободена като зам.-министър, тя показва, че има над 65 000 лева от продажбата на акции в " Техноимпекс ". Нинова влезнала в борда и на друга държавна компания - " Техноимпортекспорт ", на 30 юни 1997 година ", сподели Атанасова. 

" Ако опозицията не ни поддържа, тогава Конституцията изисква 2/3 от общия брой на народните представители, като гласуването се организира 2 месеца след предходното. " Обединени патриоти “ и Движение за права и свободи, " Воля " са заявявали от дълго време, че ще се борят със всевъзможни порочни практики, считам, че ще ни поддържат. Очакваме и " златния пръст " на Корнелия Нинова да се подпише. Парадоксално ще е, когато Българска социалистическа партия се пробва да се пребори с паралелната страна, дали ще се пребори със съвестта на Корнелия Нинова и ще се подпише ", акцентира тя.

Данаил Кирилов посочи, че ГЕРБ са разискали всички правни благоприятни условия, в това число за промени в Наказателния кодекс и Конституцията, като съгласно тях това е най-хубавото решение. 

Крайният период е закрепен до 2017 година тъй като все още има към 20 нераздържавени държавни търговски  сдружения и те са в забранителния лист. Няма да бъде създаван специфичен орган, отвън тези в Конституцията, посочи той и добави, че не става въпрос за повреждане на приватизационни контракти, а за санкции на отговорните за неизгодни покупко-продажби.

По думите му това се постанова, тъй като закононарушенията, свързани с приватизацията, имат особено значение за българското демократично развиване. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР