ГЕРБ увеличава преднината си пред останалите партии, а Продължаваме промяната

...
ГЕРБ увеличава преднината си пред останалите партии, а Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Галъп: "Продължаваме промяната" е трета, но с най-голям потенциал за ръст преди вота

ГЕРБ усилва преднината си пред останалите партии, а " Продължаваме промяната " е трета, с непосредствен резултат до втората - Българска социалистическа партия. Тези трендове от последното изследване на " Галъп интернешънъл болкан " за уеб страницата OFFNews.bg, оповестено в събота, не са изненадващи и се припокриват с установеното и от други организации.

Новият ъгъл е, че партията на двамата някогашни служебни министри Кирил Петков и Асен Василев има максимален запас за доста нарастване на резултата, като една четвърт от колебаещите се гласоподаватели са склонни вероятно да ги поддържат. Подкрепата за новата групировка, наподобява, не е спаднала след решението на Конституционния съд да разгласи министерския пост на Петков за " недействителен " поради двойното му поданство - в противен случай, партията даже е нараснала поддръжката си.

Преизбирането на президента Румен Радев още на първи тур наподобява от ден на ден под въпрос, сочи още изследването на " Галъп ". Избирателната интензивност е задоволително висока, с цел да бъде сходна причина налице, само че поддръжката за него спада под 48% при над 50% в края на октомври. Така, наподобява, имиджът на Радев въпреки всичко малко е потърпевш поради непопулярните ограничавания, наложени от служебния кабинет поради следващата коронавирус рецесия.
Партиите на статуквото стягат редици
" Галъп " е първата организация, която разгласява свое изследване на финалната права преди изборите 2 в 1 след седмица, на 14 ноември. Според данните от него ГЕРБ е съумяла да активизира доста своите гласоподаватели и усилва резултата си с съвсем 2 пункта, като води с отчетлива разлика пред Българска социалистическа партия.

В съпоставяне с последното проучване на организацията, което бе оповестено на 21 октомври, се вижда, че Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната " също завишават с малко резултата си в последните две седмици, до момента в който " Демократична България " и Има Такъв Народ регистрират прочут спад. Българска социалистическа партия към този момент води пред новата партия на Петков и Василев с 2%, само че не е ясно по какъв начин обстановката с COVID-19 и машинното гласоподаване ще повлияе на по-възрастния електорат на левицата.
Скрити запаси
Освен това " Продължаваме промяната " показват най-високи шансове да получат поддръжката на колебаещите се гласоподаватели, като съвсем всеки четвърти споделя, че може да гласоподава за тях. Става дума за над 15% от гласоподавателите, които споделят, че ще гласоподават или че по-скоро ще гласоподават, само че към момента не са избрали за коя партия биха дали гласа си (58.2% споделят твърдо, че ще гласоподават за парламент, а още 20% - че по-скоро ще гласуват). На второ място по капацитет се подрежда пък " Демократична България ", следвана от партията на Слави Трифонов и ГЕРБ. Така вероятностите на тези обединения зависят от мобилизацията, която ще съумеят да реализират в последната седмица на акцията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Здравеопазване 3 Строителство и парцели 1 Здравеопазване 2 Транспорт 3 Свят 1 Транспорт 2 Здравеопазване 3 Места
Коалицията " Изправи се... ", чийто резултат пада от 3.7 на 3.1%, се отдалечава от ден на ден от линията за Народното събрание. Малко по-добър резултат спрямо последното изследване има " Възраждане " (3.3%), която е националистическата партия с най-голям резултат, само че към момента доста под 4-процентния предел. Все отново там са вероятни изненади, считат социолози.

Ако прогнозата на " Галъп " за Народното събрание е точна, то това значи, че с цел да бъде образувано държавно управление към " Продължаваме промяната ", ще е нужна поддръжката и на трите обединения - Демократична България, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. От друга страна, ГЕРБ и Движение за права и свободи също са надалеч от нужните 121 гласа и ще имат потребност от гласовете на още една партия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР