ГЕРБ увеличава преднината си и регистрира подкрепа от 29.3 %,

...
ГЕРБ увеличава преднината си и регистрира подкрепа от 29.3 %,
Коментари Харесай

Проучване на Спектър: 29.3% гласуват за ГЕРБ, 23,2% - за БСП

ГЕРБ усилва преднината си и записва поддръжка от 29.3 %, излиза наяве от експресно социологическо изследване на Изследователски център " Спектър " по отношение на настройките за идния избор за народни представители. Това е извършено в интервала на 24-30 март 2021 година " Увеличаването на преднината на ГЕРБ най-вероятно е резултат от привличане на нови гласоподаватели отвън твърдия партиен електорат и на десния център. Дори по-строгите ограничения заради Ковид-19 не доведоха до ерозия, а в противен случай до повишаване на доверието с 2 %. Ако не се случи нещо непредвидено до края на акцията, е допустимо разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия да се усили ", означават от " Спектър ".

Българска социалистическа партия се употребява с доверието на 23,20% от българските гласоподаватели. Партията на Корнелия Нинова покачва с 1% поддръжката си спрямо предходното допитване на проучвателен център „ Спектър “ в средата на акцията. Това обаче е незадоволително, с цел да разчита на изборна победа. Последното обръщение на госпожа Нинова към гласоподавателите - за 100-те дни на ръководство, в случай че завоюва политическото съревнование, не доближава до по-широк кръг от другите политически групи, акцентират от изследователския център. И допълват: " В посланието изобилства от думата „ в случай че “, което не е мотивиращо по никакъв метод за българския гласоподавател в актуалната политическа действителност. Българска социалистическа партия търпи негативи и поради състава на своята депутатска листа. Тук се случва противоположният развой, който се случи при ГЕРБ. Изобилие на партийни апаратчици в листите, които нямат престиж и известност измежду жителите. За това и столетницата не може да се трансформира в привлекателен център за искащите смяна ".

Движение за права и свободи още веднъж се обрисува да бъде трета политическа мощ. 12,40% споделят поддръжка за новия политически метод на партията. " Вкарването на младежи от младежката конструкция на водещи и избираеми позиции откроява придвижването в политическите диспути. Партията на Карадайъ води диалог за вероятностите и провокациите пред България, което я отличава от останалите кандидати за българския парламент ", означават от " Спектър ".

„ ИТН “ записва намаляване - 11,00%. " Това се дължи най-вероятно на решението да не вземат участие в политическите диспути и може да се окаже доста сериозна неточност, която да докара до разочароващи резултати за новата групировка. Напускането на регионални координатори на партията нанесе имиджова вреда за Слави Трифонов и неговите сценаристи. Окончателният резултат за тази групировка е мъчно прогнозируем, тъй като няма твърдо електорално ядро, а профилът на нейните евентуални гласоподаватели е на хора, които по предписание не гласоподават или постоянно менят своите политически настройки ", акцентират от изследователския център.

„ Демократична България – Обединение “ не съумява да означи сериозен растеж, само че пък наподобява сигурен участник в новия парламент. За хората на Христо Иванов ще гласоподават 5,3%. " Некоординираните послания, които излъчват двама от нейните водачи - Атанас. Атанасов е за коалиране с Българска социалистическа партия, а Христо Иванов е срещу – както и залитанията в прекомерно либерал-прогресистки направления по-скоро отблъсква част от десния избор, който се ориентира към “по-малкото зло” в лицето на ГЕРБ ", показват от " Спектър ".

От изследователския център отелязват още, че се обрисува забавна борба за партиите, които са към 4% преграда. Регистрира се растеж на „ Воля -НФСБ “ - 4,7%, както и на Вътрешна македонска революционна организация – 4.2%. " Тяхното влизане в Народното събрание ще зависи основно от изборната интензивност и от способността им да активизират своите симпатизанти да отидат до урните. “Изправи се! Мутри вън” е на ръба с 3,8%, като възможното влизане на тази групировка в Народното събрание ще зависи основно от привличането на разочаровани последователи на Българска социалистическа партия ", на мнение са от изследователския цнетър.

Половината гласоподаватели дават отговор отрицателно и са на мнение, че акцията в условия на пандемия е слаба - 37% и доста слаба - 15%. Всеки пети разказва акцията като добра и единствено 8,4% като доста добра. " Това демонстрира, че партиите мъчно се приспособяват в новите условия за пропаганда и срещи със симпатизанти. Много малко политици съумяха да се включат с послания в обществените мрежи и да доближат по го-голям брой хора ", написа в изследването на " Спектър ".



От него ясно още, че понижава броят на колебаещите се дали да гласоподават. Това значи, че партиите са съумели да доближат до своите гласоподаватели по един или различен метод, без значение от усложненията, провокирани от противоепидемичните ограничения, разясняват от " Спектър ".

46% от участниците в анкетата са сигурни, че ще гласоподават на идните избори, което в цялостен брой значи към 2.5 милиона души. Не са решили дали да гласоподават 5,7 %, а не са сигурни, само че може да трансформират решението си, са 2,4% от интервюираните. Твърдо заявили, че няма да гласоподават са 41,9%. За 4% от хората в тази група има възможност да се откажат от гласоподаване в последния миг. " Това значи, че изборната интензивност може да нарасне доста при подобаващи условия и мощна мотивация в последния миг ", акцентират от изследователския център.



Половината респонденти дават отговор, че КОДИД 19 няма да ги спре да отидат пред урните в неделя. Само 2 % дефинират тази заплаха като огромна, а 4% като дребна. Това удостоверява, че огромна част от респондентите са решили за кого ще гласоподават и ще отидат да пуснат гласа си в неделя, без значение от изключителната
пандемична конюнктура, показват от " Спектър ".

Мнението на респондентите по отношение на подхванатите ограничения от държавното управление срещат огромно отрицание - 61%. За 22% по-строгите ограничения са разумни и ги утвърждават. Въпреки отрицателното отношение към последното затваряне на страната, това не се отрази имиджово на ръководещите и не намали доверието към ГЕРБ, написа още в изследването.

Информация по член 205 от Изборния кодекс:
Изпълнител: Изследователски център „ Спектър “ с началник Петко Петков, лекар по социология
Възложител: Институт за съвременна политика

Паспорт на изследването:
Извадка: Извадка на пълнолетното население (18+) с размер 724 лица от цялата страна.
Метод на събиране на информацията: CATI, Максимално позволен размер на стохастичната неточност при 50% дялове и 95% гаранционна възможност – 3,10%.
Период на изследването: 24.03. - 30.03.2021 година
Дата на първа обява: 31 март 2021 година - фейсбук страница на ИЦ „ Спектър “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР