ГЕРБ успя да натъкми финансите на държавата и приключва месец

...
ГЕРБ успя да натъкми финансите на държавата и приключва месец
Коментари Харесай

ГЕРБ оставя бюджета на излишък

ГЕРБ съумя да натъкми финансите на страната и завършва месец април, както и целия си 4-годишен мандат освен без недостиг, само че даже с дребен остатък. Министерството на финансите разгласи късно в четвъртък, че по предварителни данни фискът ще завърши месец април с остатък от 115 млн. лева

" Добрата " вест обаче не понижава изключително до края на годината. Той се чака да изпита съществени компликации още в първите дни на месец май, когато ще стартира изплащането на пенсиите и когато се чака държавното управление в оставка да гласоподава следващите 240 млн. лева за обезпечаване на добавката за възрастните хора от 50 лева за май и юни, както и финансирането на някои от ограниченията за бизнеса.

Това се разбра, откакто в сряда ръководещите признаха, че парите за основните ограничения против Covid-пандемията в Бюджет 2021. Всъщност, те бяха написани единствено до 31 март, само че от този момент насам няколко пъти държавното управление прави разбърквания в бюджета и последно разгласи, че ще обезпечи средствата до 30 юни, без да усилва гласувания недостиг от 4.9 милиарда лева

Какво ще стане след 30 юни обаче, никой не знае. Евентуалното бъдещо служебно държавно управление ще може да направи известни разбърквания в бюджета и да емитира вътрешен (но не и външен) дълг, с цел да финансира настоящия недостиг, само че няма да може да внесе актуализация на бюджета при отсъствието на Народно заседание.

" Дали ще има актуализация на бюджета, зависи от това дали ще има нова вълна на пандемията ", разяснява пред Българска национална телевизия в четвъртък ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание и народен представител от " Демократична България " Георги Ганев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР