ГЕРБ срещу ПП-ДБ. Така изглежда балотажът в Пловдив за кмет.

...
ГЕРБ срещу ПП-ДБ. Така изглежда балотажът в Пловдив за кмет.
Коментари Харесай

ПП-ДБ или ГЕРБ ще спечели битката за втория по големина град в България?

ГЕРБ против ПП-ДБ. Така наподобява балотажът в Пловдив за кмет. Двама математици се изправят в борбата за ръководството на втория по величина град в България – ръководещият два мандата регион „ Тракия “ в града Костадин Димитров от партията на Бойко Борисов, който води безапелационно след първия тур предходната седмица с 33% от гласовете на избирателитеи проф. Ивайло Старибратов, повдигнат от ПП-ДБ, събрал съвсем 50% по-ниска поддръжка - близо 18%. Старибратов е дълготраен шеф на Математическата гимназия в Пловдив, народен представител в 46-я парламент и учител в Пловдивския университет.

Кой от двамата ще е новия градоначалник на Пловдив, следва да решат през днешния ден жителите на града, огромна част от които обаче негласуваха предходната неделя. Освен ниската изборна интензивност, първият тур във втория по величина град беше белязан и от огромен брой сбъркани протоколи, изключително в ромските махали. Изборните цифри от миналата неделя дават съображение да се счита, че определящи за крайния резултат в кметската конкуренция за Пловдив може да са и гласовете поддръжка от останалите партии.

За Костадин Димитров такава към този момент беше декларирана от останалия на трето място в първия тур екс кметът Славчо Атанасов от сборната политическа групировката „ Съединени за Пловдив “, който събра 13,4% от гласовете на пловдивчани. За оповестяване на поддръжката към Димитров в града на тепетата пристигна самият водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Дали обаче симпатизантите на " Съединени за Пловдив " ще се вслушат в партийната повеля-предстои да разберем.

Изключително оспорвана се чака да е и борбата за ръководството на кметствата на Пловдив. В 5 от 6-те региона на първи тур водят претендентите на ГЕРБ против издигнатите от ПП-ДБ.

Единствено в „ Източен “ жителите на региона ще избират сред Ерол Садъков от другото новоместно политическосдружение „ Браво Пловдив “ и Емил Русинов от ГЕРБ.

В регион „ Централен “ борбата ще е сред досегашния кмет от ГЕРБ Георги Стаменов и Чило Попов от ПП-ДБ.

В „ Южен “ сред Атанас Кунчев от партията на Борисов и Красимир Александров от ПП-ДБ.

Ситуацията в „ Северен “ не е по-различна. Днес един против различен за кметския стол на районаще се изправят Велислава Любенова от ПП-ДБ и Илиян Лалев от ГЕРБ.

В „ Западен “ балотажът ще е сред претендента на ГЕРБ Ангел Славов и Тони Стойчева от ПП-ДБ.

В „ Тракия “ Георги Гатев от ГЕРБ се изправя против Николай Гюров от ПП-ДБ.

Балотаж ще дефинира и кметовете на още 11 общини в област Пловдив. На първи тур досегашните си управници преизбраха единствено в 6 от тях - Раковски, Куклен, Родопи, Садово, Кричим и Лъки.

Общински съвет на Пловдив към този момент е явен, първото съвещание на локалния парламент ще е на 8 ноември. Дали обаче новият кмет ще успее да се оправи с ръководството на града на фона на извънредно фрагментирания нов локален парламент, в който влизат представители от 8 партии, също е уравнение с повече от едно незнайно.

471 са изборните секции в Община Пловдив за втория тур на локалните избори. Само в 16 от тях няма да може да се гласоподава и с машина.

Общият брой на гласоподавателите в Община Пловдив, имащи право да гласоподават на втория тур е 282 251 (район „ Централен ” – 59 499, регион „ Източен ” – 43 359, регион „ Западен ” – 30 617, регион „ Северен ” – 40 826, регион „ Южен ” – 63 120, регион „ Тракия ” – 44 830).

67 гласоподаватели попадат за първи път в изборните описи на Община Пловдив.

Сигнали, свързани с нарушавания или възможни закононарушения, могат да се подават на тел. 112, на непрекъснато откритата линия - 02/90 112 98, както и на 032/932 248 в Пловдив, на e-mail [email protected]. или в най-близкото полицейско ръководство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР