ГЕРБ смята да внесе следващата седмица в Народното събрание решение

...
ГЕРБ смята да внесе следващата седмица в Народното събрание решение
Коментари Харесай

Въпрос от стратегическо значение. ГЕРБ иска отмяна на дерогацията за руския петрол, ДПС ги подкрепя

ГЕРБ счита да внесе идната седмица в Народното събрание решение за преустановяване на дерогацията за преправка на съветски нефт на " Лукойл Нефтохим Бургас " . От парламентарната група на Движение за права и свободи ще го поддържат.

В петък вечер ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова сподели по време на среща с членове и симпатизанти, че партията има желание да задължи държавното управление в едноседмичен период да отнеме дерогацията на съветската компания.

В събота пресцентърът на Движение за права и свободи заяви, че парламентарната му група ще застане зад това решение.

На е оповестена позиция, от която се схваща, че съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски поддържа предлагането на ГЕРБ за преустановяване на дерогацията за преправка на съветски нефт на “Лукойл Нефтохим Бургас ”, тъй като " това е въпрос от стратегическо значение за България и българските жители ".

Пеевски споделя, че още в понеделник от Движение за права и свободи ще изискат отчети от шефовете на митниците и Национална агенция за приходите, с които да осведомят Парламента какво се случва в " Лукойл ", дали се заобикалят глобите и дали си заплащат налозите.

Часове преди да излезе позицията на Движение за права и свободи финансовият министър Асен Василев разяснява предлагането на ГЕРБ, като сподели, че Народното събрание към този момент е взел решение по този въпрос, а дерогацията ще продължи още една година.

" Ако ще се предлага нещо ново, би трябвало да забележим какво тъкмо се предлага. То ще бъде разисквано от цялото държавно управление, включително и от министъра на стопанската система ", сподели Василев, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му предходното решение е било взето въз основата на обстойни отчети за това какво е допустимо да се случи като скорост на прехода.

Според финансовият министър " Лукойл " за първи път стартира да заплаща налози, а страната да си прибира парите от рафинерията, което е извънредно значимо за българския бюджет.

България е единствената страна в Европейския съюз (ЕС), която получи опция да внася нефт от Русия по море до края на 2024 година В останалите страни членки възбраната е в действие от края на 2022 година Тя е част от глобите към Русия поради непредизвиканата ѝ военна експанзия против Украйна.

В края на юли тази година в Народното събрание беше импортиран проектозакон в България с подписите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов , Кирил Петков и Христо Иванов от " Продължаваме промяната - Демократична България " и Делян Пеевски от Движение за права и свободи.

Първоначалното предложение беше вносът на съветски нефт да бъде преустановен месец след влизане в действие на решението. Икономическата комисия в Народното събрание обаче чак след година. В последна сметка депутатите гласоподаваха възбраната за импорт на съветски нефт в България да влезе в действие от 1 октомври 2024 година

Мотивът възбраната да бъде отсрочена с цяла година беше, че срокът от 30 дни може да се окаже прекомерно пай и опасен.

Миналата седмица финансовият министър загатна за вероятно евакуиране на “Лукойл ” от България. От компанията тогава споделиха, че не са получавали оферти и не водят договаряния за продажба на рафинерията в Бургас.

Премиерът, че има интерес към продажбата на рафинерията. Това даде мотив на водача на ГЕРБ Бойко Борисов , който поддържа държавното управление, да продължи с офанзивите против него.

Президентът Румен Радев също реагира отрицателно на изявленията за продажба на “Лукойл ”, а в четвъртък в Закона за енергетиката, който планува цялостна либерализация на пазара на електрическа сила за битовите консуматори до 2026 година

По рано през седмицата и ръководителят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ също нападна премиера Денков, като сподели, че той бил звънял на Бойко Борисов и Делян Пеевски, " с цел да ги плаши, че ще подаде оставка ". Причината за това била неколкократните претенции на самият Добрев да отпадне дерогацията, която Европейски Съюз даде на България за импорт на съветски нефт.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР