ГЕРБ си хареса изтребителите Ф-16. Със 126 гласа "за", 59

...
ГЕРБ си хареса изтребителите Ф-16. Със 126 гласа "за", 59
Коментари Харесай

ГЕРБ си хареса изтребителите Ф – 16. „Грипен“ и „Юрофайтър“ са аут

ГЕРБ си хареса изтребителите Ф-16. Със 126 гласа "за ", 59 "против " и едвам 4 "въздържал се " Народното събрание режи да предложи на министерството на защитата да върне на по-ранен стадий процедурата за избор на нов военен аероплан и да ревизира позволените пропуски. Тази рекомендация беше отправена в отчета на краткотрайната комисия за целевите бойни изтребители.

Днес документът беше прегледан от депутатите в пленарна зала.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че

Румъния има осем самолета Ф – 16 (F - 16) и е в процедура на закупуване на още 32.

Той означи, че страната ни е трябвало да закупи изтребители още през 2013 година Относно "Грипен ", той уточни, че в Унгария и Чехия покупко-продажбите са завършили със скандал, а в Словакия имало публично отрицание, президентът се съобразил и там мачът бил завършен. По думите му сега покупко-продажбите на "Грипен " са с Ботсвана и Танзания. Когато се вземат значимите решения би трябвало да бъдем същински сътрудник на НАТО и закупеното съоръжение в действителност да подхожда със стандартите на НАТО, разяснява Цветанов.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България " Драгомир Стойнев го репликира, че и дребните деца са разбрали, че България би трябвало да закупи F-16 и

попита Цветанов за какво не е дал образец и с "Юрофайтър ".

Маските паднаха, целият този цирк беше единствено за една компания и България да закупи F-16, ами закупете ги, прикани левият народен представител.

Джейхан Ибриямов от Движение за права и свободи уточни, че работата на краткотрайната комисия е довела до институционална война. Той предложи министерството на защитата да ревизира пропуските, позволени по време на държавното управление "Борисов 2 ", да се извърви пътя и да се купят нови самолети. По думите му ще има закъснение най-малко с една година.

Според Милен Михов от "Обединени патриоти " краткотрайната комисия е свършила добра работа. Докладът ясно споделя, че има условия, които би трябвало да ни дадат сигнал, че би трябвало по-разумно и в случай че би трябвало малко да забавим да изразходим този запас, уточни Милен Михов. Според него

не може предпочитано да се модернизира един тип въоръжени сили

за сметка на изоставането на други.

Лидерът на "Воля " Веселин Марешки означи, че милиард и половина е голямо число. Ако се реши да се харчат такива пари за самолети, това би трябвало да стане с оптимален консенсус, а не със 121 гласа, уточни той. По думите му има и други браншове, за които могат да бъдат изхарчени в пъти по-ефективно тези пари, като обучение, опазване на здравето и правосъдна система.

Дебатът за приемането на отчета й обаче не мина всъщност, а под знака на нападките сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия и обиди към президента Румен Радев. Управляващите нападнаха президента, че в президентството е имало заличаване на документи, което ДАНС в този момент ревизира.

Накрая шефът на парламентарната група на ГЕРБ

Цветан Цветанов се извини на президента поради някои изявления на своите сътрудници.

"Тук, от тази естрада, не би трябвало да се приказва за персоналния живот на президента, а и неговата брачна половинка през днешния ден е първа дама ", сподели той, откакто депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров първо загатна, че Радев бил взел пари, с цел да лобира за избора на "Грипен ", а по-късно го упрекна, че "в своето амплоа на военачалник има необикновен афинитет да си назначава любовниците на втори контракт ".

В отчета на анкетната комисия се планува военното ни ведомство да изготви и след координиране с министерството на финансите да внесе в министерския съвет и в Народното събрание смяна на признатия от Народното събрание Проект за капиталов разход по план за придобиване на нов вид военен аероплан.

Промяната следва да включва нова финансова рамка на заплащането, която да обезпечава реализацията на трите предпочитани плана за превъоръжаване на въоръжените ни сили.

Временната комисия предлага да се актуализират главните разновидности

за реализация на плана въз основата на офертите, постъпили след изпращането през декември 2016 година на искане за предложение, в това число и за новопроизведени самолети, и разновидностите да бъдат импортирани за приемане в Народното събрание дружно с новата финансова рамка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР