ГЕРБ ще внесе проект за нова Конституция на Република България.

...
ГЕРБ ще внесе проект за нова Конституция на Република България.
Коментари Харесай

ГЕРБ ще внесе проект за нова Конституция на Република България

ГЕРБ ще внесе план за нова Конституция на Република България. Ще се свика и Велико национално заседание. Това стана известно от изключително видеообръщение на премиера Бойко Борисов.

Това са тежките решения, за които Борисов заяви преди дни.

 



Затова аз предлагам свикването на Велико национално заседание, което да вкара редица основни промени в Конституция та:
Ще предложим броят на народните представители от 240 да бъде понижен на 120; При Великото национално заседание броят на народните представители да бъде понижен - от 400 на 280; Ще прекратим Висшия правосъден съвет и ще предложим основаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще вземат решение настрана кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга.
В сходство с рекомендациите на Европейската комисия за народна власт посредством право - по този начин наречената Венецианска комисия, която е съвещателен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите ще се избират седем от професионалната общественост, т.е. от самите съдии и шест от Народното събрание, определени с болшинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са ръководители на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.
Мандатът на ръководителя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор предлагаме да бъде пет години; Ще предложим да се лимитират пълномощията на министъра на правораздаването единствено до това да предлага планове на бюджети на съответните органи и да ръководи недвижимите парцели на правосъдната власт; Ще предложим към препоръките на съдиите и прокурорите да се основат обособени инспекторати, т.е. да не е един инспекторат, както е сега. Всеки от двата инспектората се състои от основен контрольор и петима инспектори; Ще предложим да се вкара институтът на самостоятелната конституционна жалба; Ще предложим Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и отчетът му да бъде одобряван. Докладът обгръща използването на закона за активността на прокуратурата и проверяващите органи; Народното събрание може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с съответни наказателни производства, след позволение на наблюдаващия прокурор;
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР