ГЕРБ ще внесе искане за изслушване в парламента на министъра

...
ГЕРБ ще внесе искане за изслушване в парламента на министъра
Коментари Харесай

Преизчислението на пенсиите породи спор между бивши и настоящи управляващи

ГЕРБ ще внесе искане за чуване в Народното събрание на министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков. Повод са стотици писма пристигнали до тях от хора, които вместо нарастване на пенсиите, каквото даде обещание държавното управление,са получили по-малко.

Според ГЕРБ има комплициране в изчислението на пенсиите и по тази причина желаят да се изясни на хората какво се случва. Финансовият министър заяви пред БНР, че финансовият запас за компенсиране на пенсиите е разполагаем, а Национален осигурителен институт има механизъм всички пенсионери да бъдат обезщетени, с цел да няма намаляване на общия приход.



Според ГЕРБ тематиката с пенсиите изисква доста огромна подготвеност и знания. Те приканват ръководещите да не се извиняват с методиката на Националния застрахователен институт и да познават повече формулата за преизчисляването,която е призната от служебния кабинет " Янев " 2 при актуализацията на бюджета за 2021 година от настоящия финансов министър - тогава длъжностен.

" Настояваме това да влезе в дневния ред, тъй че министър Гьоков да пристигна и да заяви на народните представители какво се случва с пенсиите, каква е политиката за преизчисляване на пенсиите, какви са аргументите, заради които пенсионерите са ощетени и по какъв начин тъкмо ще бъдат обезщетени хората, които надлежно са получили понижаване на приходите спрямо последния месец ", изясни Деница Сачева.

Над 500 000 пенсионери са получили по-малки пенсии през януари по отношение на декември поради понижението на добавката за справяне с коронавирус, считат специалисти.



Най-ощетени са хората с най-малки пенсии. Според Мика Зайкова пенсиите би трябвало да се преизчислят, да се вземе поради 2017, 2018 и 2019 година.

" Как по този начин министърът на труда и обществената политика и неговите подчинени не видяха и позволиха да бъдат ощетени най-бедните - това са хората със обществени пенсии. Хората със обществени пенсии взимаха 148,71 лв. плюс 120 - т.е., 268 лв.. Не можаха ли да сметнат че 170 - новото нарастване, плюс 60 прави 230 лева.2 ", разяснява тя пред Българска национална телевизия.

Средствата за компенсиране на пенсиите са налични, увери пред националното радио финансовият министър и вицепремиер Асен Василев.

" Има направен механизъм от Национален осигурителен институт по какъв начин всички пенсионери да бъдат обезщетени, тъй че да няма намаляване на общия приход. Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, само че добавката е по-ниска и по тази причина някои от пенсиите са на по-ниски равнища. Финансовият запас е разполагаем - предходната година имаме 3 милиарда лева, тази година има заложени задоволително средства. В Закона за удължение на действието на Бюджет 2021 ще бъде прибавен текст, който ще разреши на Национален осигурителен институт да направи това ", сподели той.

Ощетените ще получат обезщетения към пенсиите си още през февруари.

Репортери: Десислава Маркова, Зоя Велинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР