ГЕРБ ще сезира Конституционния съд (КС) с искане за преценка

...
ГЕРБ ще сезира Конституционния съд (КС) с искане за преценка
Коментари Харесай

ГЕРБ прехвърли Истанбулската конвенция на Конституционния съд

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд (КС) с искане за преценка на сходството на Истанбулската спогодба с главния закон, заяви в сряда ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Така конфликтната тематика, провокирала бурни препирни, в които ГЕРБ се оказаха сами против съдружния си сътрудник " Обединени патриоти ", против опозиционната Българска социалистическа партия, против Българската православна черква и прочие, краткотрайно слиза от политическия дневен ред.

Кирилов подсети, че Конституционният съд се произнася за сходство на интернационалните контракти. " Истанбулската спогодба е подписана, само че към момента не е утвърдена от Народното събрание. Произнасянето на съда ще даде един водещ юридически ориентир за публичния спор за конвенцията. Смятаме, че той ще бъде потребен за българското общество ", стимулира се Кирилов.

Конституционните съдии нямат период, в който да се произнесат, което ще спомогне за снемане на напрежението, разясниха импровизирано пред Mediapool народни представители от ръководещата партия.

Точното запитване ще бъде дали Истанбулската спогодба не опонира на член 46, алинея 1 от конституцията, който гласи: " Бракът е непринуден съюз сред мъж и жена. Законен е единствено гражданският брак ".

Според ГЕРБ произнасянето на Конституционен съд значително ще преодолее и " отрицателната настройка, и спекулациите, които битуват в този публичен спор ".

" Ние не твърдим, че в конвенцията има сходно изказване или такава правна опция, дано и Конституционен съд да ревизира текстовете на конвенцията и да каже това дали изобщо е вярна интерпретация, касае ли се в конвенцията за еднополови бракове. Освен това имаше в дебата навеждане на такива причини за въвеждането на обществения пол. На тази база ще обосновем наличието на питането за сходство ", разясни шефът на правната комисия.

Ако Конституционният съд постанови, че има противоречие с конституцията, тогава българският законодател ще има два разновидността на избор, означи Кирилов: " Да се резервира конституцията и да не ратифицира конвенцията, или назад - да предприеме процедура за смяна в конституцията и респективно да ратифицира конвенцията, само че ние по този въпрос в този момент не вършим безапелационни изказвания ".

В същото време Тома Биков от ГЕРБ увери, че конвенцията изцяло се вписва в християнските полезности, които са изповядвани и от ГЕРБ.

" В устава на ГЕРБ полезностите на християнското семейство са записани и нямаме желание да се отхвърляме от тях. Това е за тези, които мислят, че ще вкарваме трети пол, четвърти пол, пети пол... ", уточни Биков.

Междувременно Българска социалистическа партия взеха решение да преформулират въпроса си по предлагания от тях референдум за Истанбулската спогодба, тъй че от него да отпадне самото наименование на документа, акцентиращо върху противодействието на домашното принуждение.

Първоначално препоръчаният от Българска социалистическа партия въпрос гласи: " Подкрепяте ли Народно събрание на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение? ". Редактираният въпрос на Българска социалистическа партия е: " Против ли сте Народно събрание на Република България да ратифицира по този начин наречената Истанбулска спогодба от 11.05.2011 година? ".

Причината за подмяната на въпроса е, че социалистите съобразиха пост фактум, че на процедура би трябвало да пазят негативната теза, а доста от симпатизантите им, в случай че се стигне до допитване, биха се объркали.

" Въпросът би трябвало да бъде заложен по този начин, че отговорът да е 50% " да ". Законът за референдумите по този начин е написан в миналото, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, с цел да бъде годен ", изясни Нинова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР