ГЕРБ ще сезира Конституционния съд (КС) България с искане за

...
ГЕРБ ще сезира Конституционния съд (КС) България с искане за
Коментари Харесай

ГЕРБ иска от Конституционния съд да изтълкува Истанбулската конвенция

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд (КС) България с искане за преценка на сходството на Истанбулската спогодба с Конституцията, заяви ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов. Той изясни, че по закон Конституционен съд се произнася за сходство на интернационалните контракти. " Истанбулската спогодба е подписана, само че към момента не е утвърдена от Народното събрание. Произнасянето на съда ще даде един водещ юридически ориентир за публичния спор за Конвенцията. Смятаме, че той ще бъде потребен за българското общество ", стимулира се Кирилов.

Съдът ще би трябвало да " отговори и на един от сериозните по дебата въпроси, обвързван с член 46 алинея 1 от Конституцията, която регламентира брака като непринуден съюз сред мъж и жена ". В ГЕРБ считат, че произнасянето на Конституционния съд значително ще преодолее и " отрицателната настройка и спекулациите, които битуват в този публичен спор ".

Кирилов акцентира, че в ГЕРБ не считат, че нещо в конвенцията опонира на конституцията. Все отново имало два разновидността – в случай че опонира да се промени конституцията или да не се одобри конвенцията.

В устава на ГЕРБ са заложени християнските полезности и нямаме желание да се отхвърляме от тях, отговори Тома Биков на въпрос на " Алфа " дали ще се съобразят с мнението на няколко църкви и мюфтийството, които се оповестиха против конвенцията. Биков сподели, че в ГЕРБ се надяват да съумеят да обяснят желанието си за ратфициране на конвенцията против насилието на дамите на религиозните общности.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Истанбулската спогодба (15)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР