ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков

...
ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков
Коментари Харесай

Професор Анастас Герджиков е приел да бъде кандидат за президент

ГЕРБ ще поддържа ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент на изборите на 14 ноември.

Той ще бъде повдигнат от предприемчив комитет, оповестиха за "Хоризонт " източници от партията. Малко по-късно професор Герджиков съобщи, представен от БГНЕС: "Приех да бъда повдигнат за претендент за президент ".

Очаква се до дни кандидатурата му публично да бъде издигната и да бъде записана за президентския избор в ЦИК.

ГЕРБ-СДС са подготвени да поддържат кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, само че от обединението към момента не са оповестили публично дали това ще е окончателната им номинация.

Крайният период за подаване на заявки за регистрация е до 4 октомври, понеделник.

За идното Учредително заседание на инициативния комитет, което да издигне кандидатурата на ректора на Софийския университет за претендент за президент, потвърдиха преподаватели в Алма матер. Все още обаче не е ясно коя ще е номинацията за вицепрезидент.

Пред "Хоризонт " представители на университетските среди в университета се разделиха в оценката си за идната кандидатура на проф. Анастас Герджиков.

Доц. Милен Любенов: Да не смесваме академичната работа с политиката
Без да омаловажава научните му достижения, доцент Милен Любенов съобщи пред "Хоризонт ", че проф. Герджиков не е различим за необятната общност и предвижда:

"Няма късмет да завоюва изборите ", а ходът на ГЕРБ разяснява по този начин:

"ГЕРБ се пробват да употребяват институционалния престиж на най-стария университет в България посредством неговия ректор, а не толкоз с персоната Анастас Герджиков ".

Проф. Румяна Коларова не отхвърли, че ще е част от инициативния комитет, който ще издигне номинацията на проф. Анастас Герджиков за държавен глава и приветства поръчката на ГЕРБ да поддържа гражданска номинация:

"Президентът не трябва да бъде политически водач. Прекрасно е, когато се издига човек, който търси единодушие, а не търси борба ".

Проф. Анастас Герджиков е на поста ректор на Алма матер два следващи мандата. Той е на 58 години, професор по антична и средновековна литература. Следвал е в Софийския университет и в Хумболтовия университет в Берлин.

През 2006 година получава научната степен „ лекар на филологическите науки " с дисертационен труд „ Огледалото на владетеля. Възникване и развиване на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие ". От 2008 година е професор по антична и средновековна литература с хабилитационен труд „ Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в. “.

Води лекции по латински език – фонетика и фонология, морфология, синтаксис, и римска литература в Катедра „ Класическа лингвистика “ на Софийския университет.

Научните му ползи са в региона на римската литература и политическата доктрина на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и публикации в региона. Автор е на първия превод на български на Аристотеловата „ Политика ".

В интервала 2001 – 2003 година е заместник-министър на образованието и науката, през 2007 – 2008 година е шеф на Фонд „ Научни проучвания ", а от 2007 до 2010 година е член на профилирания съвет по литературознание при Висшата атестационна комисия.

В интервала 2010 – 2011 година е заместник-ректор на Софийския университет за акредитация и научна активност. От 2011 до 2014 година е заместник-ректор на Софийския университет за образователната активност – докторанти и продължаващо образование.

На 17 ноември 2015 година е определен за ректор на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. На 20 ноември 2019 година е избран отново за ректор.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР