ГЕРБ ще остави на следващото правителство, което е много вероятно

...
ГЕРБ ще остави на следващото правителство, което е много вероятно
Коментари Харесай

ГЕРБ оставя нулев дефицит, резерв на ръба и анти-Covid мерки под въпрос

ГЕРБ ще остави на идващото държавно управление, което е доста евентуално да е служебно, нулев бюджетен недостиг, фискален запас на ръба и недофинансирани ограничения за битка с Covid-кризата.

Това се разбра от тричасовото двойно чуване в Народното събрание на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев, който рапортува пред депутатите един път за бюджета и повторно – за фискалния запас. Поради нелогично раздраното чуване и разсеяността на част от народните представители на Ананиев му се наложи по 2-3 пъти безусловно да преповтаря отговори на едни и същи въпроси, което изнерви министъра и той разгласи, че е подготвен да оказва помощ с каквото би трябвало на депутатите, с цел да могат " по-бързо да навлязат в ръководството на страната ".

Бюджет 2021 е гласуван с недостиг от 4.9 милиарда лева, които се оставят напълно на идващото държавно управление, тъй като кабинетът " Борисов 3 " възнамерява да остави нулев или непосредствен до нулата недостиг към края на април, стана ясно от думите на Ананиев. Той посочи, че насъбраният към края на март недостиг от 619 млн. лева ще бъде преодолян до края на април, в това число с помощта на преведените в бюджета 660 млн. лева от концесията на " Летище София ".

Приходите в бюджета за първото тримесечие се извършват добре и даже има растеж от 370 млн. лева (3.4%) по отношение на незасегнатото от пандемията първо тримесечие на 2020 година, регистрира Ананиев. Разходите обаче са с 2.3 милиарда лева повече, като 1.3 милиарда лева се дължат на здравните и социално-икономическите ограничения на държавното управление за превъзмогване на следствията от пандемията.

От всички разногласия в залата по тематиката за фискалния запас стана ясно само, че той е на ръба. Средствата в запаса по последни данни на Ананиев са 8.5 милиарда лева, от които 3.3 милиарда лева са неприкосновените пари за пенсии в Сребърния фонд. Парите в другите фондове в запаса, които са над 1 милиарда лева, могат да се употребяват за ликвидни потребности, както и европейските средства, уточни Ананиев. Той възприе предлагането на " Демократична България " да инициира по-добра отчетност на положението на запаса посредством регулярно оповестяване на придвижванията на парите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР