ГЕРБ се отказва от първоначалното си намерение - месечни надбавки

...
ГЕРБ се отказва от първоначалното си намерение - месечни надбавки
Коментари Харесай

Обратен завой: Няма да има надбавки за всички деца, парите отиват за МВР и медици |

ГЕРБ се отхвърля от първичното си желание - месечни надбавки за всички 1 250 000 деца в България следващата година и се връща към подоходният аршин, който дефинира кои има право на детски надбавки. Това излиза наяве от промени в проектозакона за бюджета на страната за 2021 година, импортирани сред първо и второ четене от депутати от ГЕРБ. Първите подписи под предлагането са на председателката на парламентарната група Даниела Дариткова и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Спестените 205 млн. лева ще отидат за обещаното от премиера Бойко Борисов в допълнение нарастване на заплатите в Министерство на вътрешните работи с още 5%, а отчасти от тях и обещаната от здравния министър добавка от 600 лева към заплатата за всички лекари.

Семействата с по-високи приходи се обидили

" При необятното публично разискване на предлагането за отпадане на подоходния аршин при погашение на помощите за деца ясно се очерта отрицание. Основният мотив е, че мярката не е фокусирана към фамилии с по-ниски приходи, за които тези помощи биха били от по-голямо значение. Представители на фамилии с по-високи приходи дефинираха мярката като засегнатост към тях и като антисоциална политика ", пишат в претекстовете на предлагането си депутатите на Бойко Борисов.

През 2020 година надбавки получават към 570 000 деца от общо 1 250 000. Разширяването на помощта за към 680 000 деца щеше да коства в допълнение на бюджета 390 млн. лева за 2021 година Сега ГЕРБ предлага бюджетът да спести част от средствата – 205 млн. лева, като в същото време вдигне размера на заплащането и месечния приход на фамилията, при който то се поставя. Според плана я размерът на помощта се усилва " доста ". За едно дете в фамилията тя ще стане 50 лева от началото на 2021 година, при 40 лева до момента. За семейство с две деца заплащането става 110 лева при 90 лева сега. Семейните помощи за три деца ще набъбнат от 135 лева на 165 лева, за четири - от 145 лева ще станат 185 лева и т. н.

Повишава се и нужният приходът за приемане на детските. Пълният размер на добавките ще получават фамилии, в които приходите на човек са до 510 лева (при 410 лева в момента), гласи предлагането. 80% от помощта ще се поставя при формален приход сред 510 лева и 650 лева на човек (410 - 510 лева сега).

Добавката за доктор ще е 600 лева на месец, на сестрите – 360 лева,  на санитарите – 120 лева

От спестените 205 млн. лева 77 милиона ще бъдат пренасочени за обещаното от премиера Бойко Борисов в допълнение покачване на заплатите в Министерство на вътрешните работи с още 5% над заложеното в плана на финансовото министерство нарастване с 10%, написа в претекстовете на депутатите.

Останалите средства ще подкрепят отчасти отделянето на нужната сума за следващата оповестена от държавното управление мярка за битка с пандемията – добавка към заплатата на всеки доктор от 600 лева на месец, на сестрите – 360 лева, а на санитарите – 120 лева
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР