ГЕРБ се отказаха от таван до 20 000 лв.Парламентът помогна

...
ГЕРБ се отказаха от таван до 20 000 лв.Парламентът помогна
Коментари Харесай

До 5 000 лв. обезщетение за широкия кръг близки

ГЕРБ се отхвърлиха от таван до 20 000 лева


Парламентът оказа помощ на застрахователите да не банкрутират с предел


Парламентът гласоподава таван до 5000 лева за компенсации на разширения кръг от близки на починали при произшествия. Депутатите утвърдиха дефинитивно противоречивите текстове в Кодекса за застраховането.

До измененията се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд от лятото. То разшири кръга на лицата, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие гибел на пътя. В компенсацията към този момент са включени братя, сестри, родственици от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да потвърди трайна прочувствена връзка със починалия. В резултат единствено за три месеца се появиха спомагателни искове за над 100 млн. лева към застрахователите, а те предизвестиха, че няма да устоят финансово на сходен напън и ще би трябвало да вдигнат съществено цената на полиците. Заговори се даже, че “Гражданската отговорност ” може да стигне и 1000 лева

Първоначално от ГЕРБ предложиха да се вкара таван от 20 хиляди лева за компенсациите на всички родственици, в това число най-близките – брачен партньор, брачна половинка, деца, родители. След реакция на публично се стигна до компромиса горна граница да има единствено за необятния кръг близки, в случай че съумеят да потвърдят страданията си.

В изявление за “Труд ” шефът на правната комисия в Народно събрание Менда Стоянова увери, че след въвеждането на таван от 5 000 лева “Гражданска отговорност ” няма да нарастне.

В пленарна зала


Падна ветото против високия налог за остарели коли


Мотивите са политически

Депутатите отхвърлиха 11-то подред несъгласие на президента Румен Радев върху Закона за корпоративно подоходно облагане. Със 130 гласа “за ”, народните представители от ГЕРБ, “Обединени патриоти ” и “Воля ” поправките още веднъж бяха признати. Радев върна закона поради текстовете по отношение на по-високите налози за старите коли, увеличените ставки за парцелите на българите и новия метод за пресмятане на такса боклук – съгласно количеството, а не съгласно данъчната оценка на парцела. “Няма по какъв начин да подкрепим това несъгласие, тъй като ще обречем общините на безпорядък ”, сподели националният представител от ПГ на “Обединени патриоти ” и член на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов. Последните претекстове за несъгласие на президента са написани напълно политически, уточни Николай Александров от “Атака ”. “Рухва митът, че има слепване на партията с страната, тъй като ГЕРБ няма гласове да преодолее ветото на президента ”, съобщи пък по време на дебатите депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР