ГЕРБ се отказаха от идеята си за поставяне на бандероли

...
ГЕРБ се отказаха от идеята си за поставяне на бандероли
Коментари Харесай

ГЕРБ се отказа от акциза за наливната бира! За бездимните цигари обаче ще бъде…

ГЕРБ се отхвърлиха от концепцията си за слагане на бандероли върху бутилките бира над 5 литра, която беше призната на първо четене предходната седмица. Акцизът върху бездимните цигари ще бъде 40% от този на елементарните, както бяха дали обещание ръководещите.

Това се схваща от предложенията, направени сред първо и второ четене на измененията в закона за акцизите, направени от ръководителя на парламентарната комисия по бюджет и финанси и народен представител от ГЕРБ Медна Стоянова, която е и вносител на първичния план. Самата комисия ще прегледа на следващия ден на второ четене новите оферти на Стоянова, както и самия законопроект. След окончателните текстовете би трябвало да бъдат признати на второ четене и от депутатите в пленарната зала.

Преди окончателното приемане на плана Стоянова предлага редица промени в законопроекта. Едно от предложенията й е личната й концепция за въвеждане на бандерол за кеговете бира да отпадне преди текстовете да бъдат дефинитивно признати.

В момента вносителите на бездимните цигари заплащат акцизна ставка за импортиран кг тютюн в размер на 152 лева, а с промените, които Стоянова предлага сред първо и второ четене тази сума ще се усили на 233 лева Това значи, че ставката за „ нагреваемите тютюневи произведения “, по-известни като бездимни цигари ще бъде 40% от зи на елементарните. акцизът за кутия нагреваеми цигари е 0,93 лева, а с нарастване с 40% ще стане 1,43 лева

Първоначалният законопроект предвиждаше „ нагреваемите тютюневи произведения “, по-известни като бездимни цигари, да се таксуват с данък, еднакъв на този на цигарите. Което означаваше по 3,54 лева за кутия. След острата реакция против предлагането и намесата на премиера Бойко Борисов, който даже изиска планът да бъде изтеглен, само че това не стана, болшинството в Народното събрание се споразумя ставката да не се усилва толкоз доста. Въпреки това планът беше признат на първо четене, а в този момент Стоянова внася обещаните ремонти.

Мотивът за нарастването е, че по този начин ще влязат нови средства в бюджета. Това обаче беше остро разкритикувано от опозицията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР