ГЕРБ се готви да гласува неуспешния мандат на Мария Габриел.

...
ГЕРБ се готви да гласува неуспешния мандат на Мария Габриел.
Коментари Харесай

Времето за избори 2 в 1 изтича. Утре НС гласува неуспешния мандат на Мария Габриел

ГЕРБ се готви да гласоподава несполучливия мандат на Мария Габриел. Рано тази заран зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова внесе в Народното събрание проекторешение, което ще бъде гласувано скоростно още на следващия ден на изключително съвещание, научи OFFNews. На този декор времето за избори 2 в 1 изтича.

След следващия неуспех на договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ рано тази заран, тъкмо в 09:09 ч., Мария Габриел подаде заявление до Народно събрание, че няма да взе участие в парламентарна процедура по желание на министър председател и няма да предлага конструкция и състав на кабинет. Веднага по-късно Петкова е внесла и проекторешение, с което предлага на Народното събрание да реши, че мандатът за формиране а държавно управление с претендент за министър-председател Мария Габриел завършва несполучливо. 

Решението би трябвало ще бъде гласувано в пленарна зала на следващия ден, само че след спор. В най-новата история на България досега е имало единствено един подобен казус - в 46-ото Народно събрание, когато Пламен Николов от Има Такъв Народ изтегли проектокабинета.

След гласуването политическата рулетка се завърта още веднъж, като Румен Радев следва да връчи втори изследователски мандат за държавно управление на втората политическа мощ ПП-ДБ. Това може да се случи още в сряда. Още предходната сряда Асен Василев разгласи, че гледа към втория мандат, защото първият бил привършен. Но още на идващия ден министър председателят в оставка Николай Денков сподели, че в случай че първият мандат се провали, то и вторият няма доста шансове. От месеци наред от групата на ГЕРБ са безапелационни, че няма да поддържат втори мандат на ПП-ДБ. Вчера това обявиха и от Движение за права и свободи, които са на мнение, че без ГЕРБ не може да има болшинство.  

От връчването на мандата ПП-ДБ ще имат седем дни, с цел да го изпълнят. Към момента не е ясно дали дребната коалиция ще го вземе и върне незабавно, или въпреки всичко ще направи опит. Ако се провалят, Радев самичък избира на коя парламентарна група да връчи третата и последна директория.

Третият мандат не наподобява като алтернатива

До момента Радев постоянно е връчвал последната директория на Българска социалистическа партия и постоянно третият мандат е бил несполучлив. Още на консултациите обаче Корнелия Нинова разгласи, че не желае третия мандат и по-добре за страната са нови избори. Такава бе тезата и на " Възраждане ". От Има Такъв Народ са на мнение, че на България е необходим експертен кабинет, само че излъчен от идващия парламент. Вчера глобеният по световния закон за корупция ръководител на Движение за права и свободи Делян Пеевски разгласи, че в случай че президентът връчи мандат на Движение за права и свободи, то ще го върнат, " тъй като не одобряваме да се търси болшинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане ”, с които сме идеологически и морално несъвместими ".

" За да продължим напред, страната се нуждае от оптимално скорошно осъществяване на предварителни парламентарни избори, след които да България да има евроатлантическо болшинство и държавно управление " -  с тези думи през вчерашния ден Пеевски за първи път обществено заприказва за избори, влизайки напълно в реториката на опозицията в Народното събрание.

За съпоставяне, доскоро повече от месец Пеевски съобщи, че за Движение за права и свободи изборите 2 в 1 са  " превъзходен вид ", който обаче не е добър за хората и страната.

" Правителство да има - за Движение за права и свободи е значимо. Сериозните мъже би трябвало да седнат съществено, сериозните партии да договарят и да създадат устойчиво държавно управление. Това би трябвало да бъде в името на България ", сподели той на 29 февруари.

Времето за избори 2 в 1 изтича

Времето за осъществяване на предварителни парламентарни избори дружно с европейския избор изтича, посочи пред Би Ти Ви преподавателят по конституционно право Наталия Киселова. Тя добави, че в случай че следващите пресрочни парламентарни избори са през лятото, то най-вероятно ще са на дата, която е друга от 9 юни - когато ще са евроизборите.

Киселова разяснява още, че след вчерашния поврат в позицията на Движение за права и свободи на президента Радев ще е по-лесно да връчи третия мандат за сформиране на кабинет точно на Движение за права и свободи.

Конституционалистът предвижда още, че президентът ще се опита да трансферира в огромна част освен отговорността, само че и самодейността по какъв начин да наподобява едно бъдещо служебно държавно управление на самия парламент.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР