ГЕРБ-СДС започва разговори с всички парламентарно представени партии за подкрепа

...
ГЕРБ-СДС започва разговори с всички парламентарно представени партии за подкрепа
Коментари Харесай

Томислав Дончев за ПП-ДБ: Голяма част от предложенията, които постъпиха към нас, не са съвсем професионални

ГЕРБ-СДС стартира диалози с всички парламентарно показани партии за поддръжка на първия мандат. Това съобщи водачът на обединението Бойко Борисов. Причината е, че от групировката имат съществени запаси към програмата на " Продължаваме промяната - Демократична България ". Борисов сподели, че ще предложат кабинет на малцинството с мандат най-малко 6 месеца:

" От същото ще предложим и ние, безусловно от същото. И когато всички непотребни поради нелепостите, които се вършат и ината им и ще отидем на избори без бюджет, това ще е крайният резултат ".

Ако това не бъде признато, Борисов ще предложи и различен вид - " кабинет от персони ", в който да има министри от другите обединения: " И това не е коалиция, в тази обстановка отговорността е на всички партии обаче, в това число и " Възраждане ", е да се направи един кабинет от персони. Това го споделям за първи път. Защото, дублирам, при тази обстановка, днешната, бюджет няма да бъде признат ".

Лидерът на ГЕРБ упрекна ПП-ДБ, че с отхвърли да договарят за състава на проектокабинета си взривяват най-хубавата опция за сформиране на държавно управление.

Малко по-късно от ГЕРБ-СДС оповестиха, че приключват диалозите с ПП-ДБ и стартират срещи в търсене на поддръжка от другите парламентарни групи.

Не единствено персоналният състав на проектокабинета, препоръчан от ПП-ДБ, е причина ГЕРБ-СДС да стартират търсене на поддръжка за първия мандат от останалите парламентарни групи. Управленската стратегия, по която двете обединения работиха в експертни групи през последните седмици, беше остро подложена на критика. Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев означи: " Голяма част от предложенията, които постъпиха към нас, не са напълно професионални ".

Като най-големи разминавания има в секторите финанси, енергетика, правораздаване, районно развиване, опазване на здравето. Деница Сачева упрекна съперниците си в опит за машинация:

" През последните няколко седмици беше изработен само и единствено опит да се заблудят гласоподавателите на " Продължаваме промяната " по какъв начин в действителност " Продължаваме промяната " не договаря с нас, не работи с нас, въобще не желае да прави безусловно нищо с нас, само че въпреки това чака само и единствено ние да създадем безусловно всичко, в това число и да напишем програмата, да измислим посланията, да понесем негативи и вреди и всичко останало ".

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова беше безапелационна: " Ако те са не запомнили, че ние сме спечелили в два следващи предварителни избора, да им го напомним още веднъж. Загубихме задоволително време, с цел да ги обучим по какъв начин се написа управническа стратегия и не в екселска таблица. Идва време за съществени диалози за България ".

Сериозните диалози с другите в Народното събрание стартират още на следващия ден, когато са планувани срещи с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, в петък – с " Възраждане ". След експертните ще последват и лидерски диалози. От групите заявиха, че са подготвени за разговор, само че на този стадий не се ангажират с поддръжка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР