ГЕРБ-СДС водят с 2% пред ПП-ДБ според последното социологическо проучване

...
ГЕРБ-СДС водят с 2% пред ПП-ДБ според последното социологическо проучване
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС води с 27,4%, ПП/ДБ втори с 25,7%, сочи изследване на Сова Харис

ГЕРБ-СДС водят с 2% пред ПП-ДБ съгласно последното социологическо изследване на „ Сова Харис “. Формацията на Борисов събира 27,4%, обединението на Кирил Петков и Христо Иванов - 25,7%, а на трето място е Движение за права и свободи с 11,7 на 100. Четвърти са " Възраждане " с 10,6%, а пети Българска социалистическа партия, които събират 9,7 на 100 поддръжка.

Така се обрисува Народното събрание сигурно все още да прекрачат единствено пет политически обединения, съгласно проучването.

Има обаче още три политически субекта, поддръжката за които може да преодолее бариерата от 4% - това са Коалиция «Левицата!» (3,9%), «Български Възход» (3,7%) и «Има подобен народ» (3,1%). Представителното изследване на " Сова Харис " е извършено в интервала 20-27 февруари 2023 година измежду 1000 български жители по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента.

Допреди серията от поредни избори за парламент броят на дейните гласоподаватели у нас гравитираше към 3,2 милиона души. С въвеждането на машинното гласоподаване и строгия надзор върху практиката за закупуване на гласове, изборното тяло се сведе до доколо 2,6 милиона души, гласи анализът на Васил Тончев.

Данните от извършеното социологическо проучване демонстрират, че твърдо решилите да гласоподават на 2-и април са с 2-3% повече, което е към 100-150 хиляди гласоподаватели. Това демонстрира, че в случай че не се намесят други фактори, на идващите изключителни избори до урните ще отидат към 2,7 милиона гласоподаватели. 

Търсейки отговор на въпроса, какво може да се е трансформирало на политическата сцена за последните шест месеца, би трябвало да тръгнем от формалните разлики. Свидетели сме на обединяване на две от парламентарните партии с заявена дясна ориентировка и подобен политически профил и поява на три значими политически субекта: обединяване на леви формирования дружно с деятели от Социалистическата партия; партия от изявени специалисти, отделили се от «Има подобен народ» и обновяване на активността на някогашна ръководеща партия Национална движение „Симеон Втори".

Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, извършено от „ Сова Харис “ в интервала 20-27 февруари 2023 година измежду 1000 български жители по метода на стандартизираното „ лице в лице “ изявление в дома на респондента. Максимална неточност за 50% условен дял при 95% гаранционна възможност: 3,1%. Изследването е по поръчка на „ Пик Броудкастинг “ АД.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР