ГЕРБ-СДС прекъснаха преговорите и трябва да се обадят и да

...
ГЕРБ-СДС прекъснаха преговорите и трябва да се обадят и да
Коментари Харесай

Денков: ГЕРБ-СДС прекъснаха преговорите и трябва да се обадят, за да кажат как да продължим

ГЕРБ-СДС прекъснаха договарянията и би трябвало да се обадят и да кажат по какъв начин да продължим, уточни министър председателят Николай Денков на влизане в Европейския съвет.

На въпрос усеща ли се афектиран, той отговори - " Нека ви припомня, че аз бях персонално обиждан неведнъж от разнообразни политици - Делян Пеевски, Делян Добрев, в това число и господин Борисов неотдавна се включи. Никога не сте ме чули да желая опрощение, тъй като в политиката няма място за такива " игрички ". Ние не сме в детската градина, не сме в режим " ти уважаваш ли ме? ". Ние би трябвало да намерим решение ".

Запитан от БНР дали министърът на защитата Тодор Тагарев е бил препъникамъкът в договарянията, той отговори сбито - " Не. Казвам го още веднъж изрично - в никакъв случай в тези договаряния ние не сме обсъждали министър Тагарев. Обсъждахме министъра на енергетиката, това е правилно. Много от нещата, които бяха казани през вчерашния ден от другата страна в екипа, не са правилни ".

" Трябва да се употребяват всички благоприятни условия за договаряния, и за първия мандат, в случай че погледнете съглашението, което представихме пред медиите, там написа, че той би трябвало да се преглежда като народен. Така, че дали ще бъде първи, дали ще бъде втори, постоянно методът би трябвало да бъда, че това е народен мандат. Тези, които поддържат като политически сили, обединения, те поддържат националния мандат ".

Не напън, а угриженост има от Европейски Съюз във връзка със обстановката у нас сега, сподели още министър-председателят.

" Не напън, има угриженост, има терзание, че още веднъж се дестабилизира обстановката в случай, че през последните 10 месеца ние постигнахме голям прогрес в доста връзки, които дори не бяха предстоящи от нашите европейски сътрудници. Сега те със угриженост питат: " Ще съумеете ли да продължите нататък? ".

Премиерът твърди, че Мария Габриел е била под напън и се е поддала.

" Един министър председател би трябвало да има доверие към това, че той ще се оправи със дилемите, без да се поддава на напън. Аз не мога да си показва друго пояснение за това, което се случи, като се изключи че Мария Габриел е била подложена на тежък напън от други хора и тя се поддала. Това е проблем ".

Последния контакт с Габриел преди срещата с президента, писах й да се чуем, тя се е пробвала да се обади по-късно, сподели още Денков:

" От всичко, което съм видял до този миг, в който тя изчете имената по малкия екран, въобще не съм очаквал, че това ще се случи. Това, което още веднъж дублирам е, че ние питахме сутринта има ли такава възможност да се случи това да прочете имена, които не сме съгласували? Тя сподели - не ".

Николай Денков отхвърли да е съгласувал текстове с Делян Пеевски.

" Аз не съм съгласувал никакви текстове с господин Пеевски. Това, което знам от сътрудниците ни, които бяха в преговорния екип, е, че е имало позвъняване или среща, не знам тъкмо кое от двете, в което са обяснили какъв е смисъла на този текст, който е препоръчан там. Както и моите сътрудници обясниха, в случай че беше координиран с Делян Пеевски, този текст щеше да наподобява по напълно друг метод ".

Някой се опита да взриви договарянията и съумя, сподели още Денков.

" Преговорите в действителност бяха почнали. Имаше още 6 дни за договаряния, първи факт. Втори факт, другата страна на масата стана и излезе от стаята, без да ни каже какво ще прави и без да сме приключили договарянията. Трето, от малкия екран ние видяхме какво се предлага като състав на Министерски съвет при неподписан и несъгласуван текста на съглашение. Всичко това демонстрира, че ние въобще не бяхме изчерпали опциите да стигнем до единодушие. Сега към този момент ще сложа моята интерпретация. Това значи, че някой се опитваше " да взриви ", както споделяме, тези договаряния, и е съумял ".

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР