ГЕРБ-СДС предлагат да отпаднат безсрочните лични карти за хора, навършили

...
ГЕРБ-СДС предлагат да отпаднат безсрочните лични карти за хора, навършили
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага премахване на безсрочните лични карти

ГЕРБ-СДС оферират да отпаднат безсрочните персонални карти за хора, навършили 58-годишна възраст. Измененията са импортирани от Маноил Манев, Христо Терзийски и Младен Маринов, сочи информация на уеб страницата на Народното събрание. 

Лична карта на български жители от 14 до 18-годишна възраст ще продължи да се издава със период на годност 4 години, а на навършилите 18-годишна възраст - със период 10 години. По искане на хора, навършили 70-годишна възраст, може да им се издаде персонална карта със период на годност 30 години, планува законопроектът.

Иначе валидността остава 10 година Изтъква се, че с изключение на документ за идентичност с персоналните карти може да се пътува зад граница. В претекстовете си вносителите пишат, че съгласно европейския правилник има обща норма, която разрешава на страните да плануват за над 70-годишните да се разрешава повече от 10 година годност и се дава опция на всяка страна сама да дефинира кой да е този период.

Предлага се при краткотрайна физическа неспособност за снемане на биометрични данни пръстови отпечатъци, да се издава персонална карта със период на годност 12 месеца.

Изрично се акцентира, че промените няма да доведат до нужда от спомагателни финансови средства, повече администрация и структурни промени.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР