ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха в Народното събрание проект на

...
ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха в Народното събрание проект на
Коментари Харесай

Задействаха дарението на дефектни ракети към Украйна. БСП заподозря: Ще им дадат и изправните

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха в Народното събрание план на решение за даване на спомагателна военна помощ на Украйна.

Сред претекстовете, с които ръководещите внасят плана, е „ продължаването на поредната политика на страната ни за поддръжка към Украйна в напъните ѝ да отбрани мирните си жители от съветския обстрел.

„ България ще даде муниции с недостатъци, които могат да се употребяват от украинската войска. Страната ни няма нужния потенциал да ремонтира независимо тези муниции. Тяхното потребление от нашата войска би основало сериозен риск за живота на българските военнослужещи . За разлика от България, Украйна е заявила, че има потенциала да вкара в приложимост такива дефектни муниции и те да послужат на украинската войска да се опълчи на съветските обстрели на обитаеми места, които водят до доста цивилни жертви “, показва се в плана на решение, което депутатите би трябвало да прегледат.

От Българска социалистическа партия обаче се притесняват, че ръководещите ще дадат на Украйна зенитни комплекси С-300. " Първо се подаряват боеприпасите, след това излиза наяве, че комплексите са неизползваеми и идната стъпка е да бъдат подарени и комплексите ", предвижда левият народен представител Атанас Зафиров. 

От ПП-ДБ отхвърлиха подозренията на Българска социалистическа партия, като депутатът Ивайло Миричев уточни, че ще дарим единствено дефектирали ракети на Украйна.

„ Те биха могли да бъдат рискови за нас, защото към този момент не работим с съветската компания, която ги поддържа. Даряваме и патрони натовски стандарт от складовете на Министерство на вътрешните работи “, сподели Мирчев.

В интервала 15.09.2020 година - 21.07.2022 година в Министерството на защитата е провеждана процедура за възлагане на поддръжка на зенитно-ракетен комплекс С-300. За присъединяване в процедурата е позволен един-единствен претендент - Концерн за въздушно-космическа защита „ Алмаз-Антей ". В хода на процедурата от компанията са декларирали, че нямат наличност и настоящи индустриални мощности за ремонт и произвеждане на зенитно-управляеми ракети (ЗУР) от вида SBS5P(K).

От компанията оферират Министерството на защитата да се обърне към Федералната работа за военно-техническо съдействие на Руската федерация за наличия от ЗУР от вида 5B55P(К) в техническа валидност от запасите на съветската войска. Този вид явно е неосъществим след съветската инвазия в Украйна, написа още в претекстовете към проекторешението.

„ Алмаз-Антей “ не поддържа мощности за ремонт на зенитно-управляеми ракети, а страната ни няма дарба за подобен ремонт, без да заплаши живота и здравето на персоналния състав. Украйна обаче би могла да ги употребява, стимулират се по този мотив ръководещите.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР