ГЕРБ-СДС получиха и веднага върнаха на президента Румен Радев втория

...
ГЕРБ-СДС получиха и веднага върнаха на президента Румен Радев втория
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС получиха и върнаха веднага проучвателния мандат

ГЕРБ-СДС получиха и незабавно върнаха на президента Румен Радев втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Държавният глава още на следващия ден привиква политически съвещания с партиите - преди да реши на коя политическа мощ ще връчи третия и финален мандат за лъчение на държавно управление в този парламент.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова разгласи пред президента Румен Радев решението.

" ПГ на ГЕРБ-СДС няма да упражни даденото от Коституцията на България право за осъществяване на поручвателен мандат за сформиране на парвителство в 47-мото Народно събрание и няма да показва претендент за министър- ръководител, който да получи проучвателиня мандат ", сподели Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Президентът отговори, че почита тяхното мнение, само че добави.

" В парламентарната република точно парламентарно показаните политически партии носят директна отговорност за лъчение на управническо болшинство и образуване на държавно управление. Независимо дали са в ръководството или в съпротива всички парламентарно показани партии имат своята отговорност за намиране на излаз от задълбочаващите се рецесии, които прерастват и в политическа рецесия. Инфлацията и обществената, здравната рецесия, всички те въздействат директно на живота на българските жители и изискват неотложни дейстивя от виновните институции ", сподели Румен Радев - президент на Република България.

Още на следващия ден президентът ще организира съвещания с всички парламентарно показани политически сили.

" За да чуем по какъв начин виждат те излаз от създалата се рецесия и каква опция те виждат за съдружни диалози за търсене на болшинство в границите на този парламент, към какви цели и стратегии могат да търсят обединяване, с цел да реша на кого да връча третия мандат. Вече заявих, че въпросът за властта, който в действителност е значим, не анулира отговорността пред жителите и страната, която носят всички политически сили и българите чакат от политиците решенията и отбраната на националните ползи да бъдат сложени над партийните сметки ", сподели Румен Радев - президент на Република България.

Изход от политическата рецесия ГЕРБ виждат в предварителни парламентарни избори.

" Считаме, че доверието към 47 Народно събрание е изчерпано, ясно е, че правителствто падна с избор на съмнение. Не може съгласно нас да се откри формула за поддръжка в границите на 47 Народно събрание. И ежедневната мъка с това, че няма кворум даже за съвещание на Народното събрание, няма парламентарна поддръжка, е напълно явна ", сподели Десислава Атанасова, ръководител на ПГ " ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ".

Обявиха, че не са търсени за диалози за лъчение на държавно управление. Не изключват опцията да се образува кабинет с третия мандат, само че те не биха го подкрепили.

" Ние виждаме по какъв начин част от ръководещите се пробват да го играят малко съпротива. Не е почтено опозицията да се пробва да бъде малко ръководеща, би трябвало да има ясно разделяне на функциите, другото е двуличие и изменничество ", сподели Томислав Дончев, ПГ на ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ са съгласни, че в случай че се стигне до предварителни избори, те би трябвало да са при започване на октомври.

По тематиката работи екип на " По света и у нас "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР