ГЕРБ-СДС настояват правителството да увеличи до 2% от БВП средствата

...
ГЕРБ-СДС настояват правителството да увеличи до 2% от БВП средствата
Коментари Харесай

ГЕРБ иска 2% от БВП да е за отбрана |

ГЕРБ-СДС упорстват държавното управление да усили до 2% от Брутният вътрешен продукт средствата за защита.

Това заявиха на брифинг в Народно събрание Христо Гаджев, Динел Митов и Томислав Дончев от ГЕРБ.

Даниел Митов счита, че заложеното в проектобюджета нарастване на сумата с 0,3% - до 1,73% от Брутният вътрешен продукт, е малко в изискванията на " тежко геополитическо опълчване ":

" Ако ръководещите счита да изпълнят поръчките си от през вчерашния ден (модернизация на армията - бел.ред.), то те би трябвало неотложно да създадат нужните стъпки, тъй че да отделят 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. "

Той добави, че държавното управление на Петков би трябвало да довърши модернизацията на армията с поръчката на идващите 8 изтребители F16.

" Не знаем дали модернизацията ще продължи с F16, само че сигурно знаем, че ще продължи с поправки на остаряла руска техника ", добави Митев.

Христо Гаджев пък определи вчерашното изявление на Петков и Янев, че до момента страната не е вложила задоволително в защита като " цялостна нелепост и неистина ". Той изясни, че бюджетът за защита се създава въз основа на оферти на военни специалисти, а по-късно се съгласува и с държавното управление.

Гаджев съобщи още, че по време на кабинета " Борисов 3 " разноските за защита са били в размер на над 2, 894 милиарда лева и над 500 млн. лева финансови разноски. Той добави, че в този интервал заплатите на военните са увеличени с 48%. Кабинетът " Борисов 2 "   е отделил за финансови разноски над 383 млн. лева, а кабинетът " Борисов 1 " - над 1,400 милиарда лева

Митов добави, че главен негов приоритет, когато беше външен министър, както и главен приоритет на Борисов е била модернизацията на армията.

Томислав Дончев пък дефинира вчерашното чуване на министри като " скъсен, натоварен курс, по време на който държавното управление се е срещнало с особеностите на страната ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР