ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да постигнат споразумение. Това заяви пред

...
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да постигнат споразумение. Това заяви пред
Коментари Харесай

Радан Кънев: Аз съм много голям привърженик на идеята да се нормират отношенията

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ би трябвало да реализират съглашение. Това съобщи пред БНР евродепутатът Радан Кънев.

Снощи започнаха договаряния сред двете обединения.

" Аз съм доста огромен последовател на концепцията да се нормират връзките - с преговорни екипи, без камери и медии, без говорене през медиите. 

Това е един сложен европейски политически развой ". 

ПП-ДБ осъзнават отговорността на момента и на тези договаряния, счита Кънев.

Той мисли, че от страна на ГЕРБ има флирт с гласоподавателите, само че не отхвърля и съществуването на действително политическо напрежение сред договарящите обединения.

" ГЕРБ не бяха привикнали да имат сътрудници, а прислуга към себе си ".

Има цели корупционни йерархии в разнообразни сфери на публичния ни живот, изясни Радан Кънев.

" Те се пробват да оцелеят. Има среди, на които доста им се желае ГЕРБ да ръководи с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, даже с " Възраждане ", само че не с нас, тъй като ние имаме непоносимост към тези корупционни практики. Надявам се, че този вид ползи няма да надделеят ".

Мисля, че си даваме сметка за какъв риск става въпрос при избори две в едно, акцентира той.

" Не се разяснява какво значи сега, в който се образува 5-годишният мандат на европейските институции и всичките им политически цели, ние да се намираме в следващ цикъл на безредие и в следващата беззащитност да съставим държавно управление в един подобен на настоящия парламент.

Избори две в едно значи, че до момента в който Европейски Съюз си подрежда целите, ние изцяло ще отсъстваме ".

Радан Кънев изясни какво се е трансформирало в българската политика от времето, когато той и Христо Иванов  са напуснали обединението с ГЕРБ.

" Много неща се трансформираха в българската политика и то за положително. Тогава ГЕРБ беше еднопосочно преобладаващата политическа мощ в българския парламент. Реформаторският блок беше няколко пъти по-малък.

В един 10-годишен интервал ГЕРБ и Движение за права и свободи постоянно имаха болшинство в Народното събрание, което действително взимаше решения.

От 2021 година това болшинство го няма. Дясното реформаторско пространство сега е равностойно на ГЕРБ ". 

Той разяснява думите на Ананас Зафиров от Българска социалистическа партия, съгласно който, всеки, който се е докосвал до ГЕРБ в ръководството, след това изчезва.

Не  е допустимо това да се случи с Политическа партия и Демократична България, счита Кънев. 

" Единственото, което може да докара до политическия завършек на обединението ПП-ДБ са вътрешни напрежения и рецесии, а сега не виждам никакви признаци на такива ". 

Кънев проучва и липсата на рецензия от представители на ПП-ДБ във връзка с ГЕРБ по отношение на изтеклата информация за вероятно откритата Пътна карта за " Турски поток “. За нея към момента нямаме удостоверение от нито една институция, че е достоверна.

" Аз персонално съм положил всички старания тази карта да бъде издирена, в това число съм отправил публични въпроси до Европейска комисия. 

Един извънредно значим документ, който демонстрира по какъв начин се случи това бързо развиване на " Турски поток " в границите на по-малко от три години.

Това, което излезе все още, и на което съм податлив да се доверя като наличие на Пътната карта, демонстрира едно умишлено заобикаляне на българското и европеското законодателство ". 

Той счита, че общото ръководство с ГЕРБ не постанова опазване на безмълвие по въпроса.

" Това следва да бъде и ярка алена светлина при положение, че в границите на сегашните договаряния ГЕРБ протяга ръка към възобновяване на позициите си в енергетиката в изпълнителната власт ".

Информацията е достигнала до Брюксел, само че е на стадий, на който е неофициална и няма по какъв начин да бъде коментирана, сподели той.

Радан Кънев утвърждава взаимното развиване в бъдеще на неговата партия " Демократи за мощна България " с " Продължаваме промяната ".

" Консолидацията на политически сили, които съставляват общности от жители със сходни полезности, е безспорен политически императив. Нямам запаси във връзка с този път ".


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР