ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да намерят начин за съставяне на

...
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да намерят начин за съставяне на
Коментари Харесай

Борисов на лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Трябва да намерим начин за правителство с първия или втория мандат

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ би трябвало да намерят метод за сформиране на държавно управление, дали с първия или с втория мандат, тъй като в противоположен случай ще има нови избори, които ще доведат до същата настройка. Това съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов при започване на лидерската среща сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

" Нестандартна е обстановката, по тази причина са ексцентрични предложенията, ексцентрични са и решенията. В случая първият и вторият са без значение. Самите вие виждате – в случай че не се разберем за бюджета, а може да се разберем единствено ние да е 3% недостиг и да е консолидиран, на кого различен ще разчитаме? Дали е първият мандат или вторият, няма значение, значимото е да има работещо държавно управление. С господин Петков сме си дали прошка, тъй че нищо в нашите взаимоотношения не попречва каквото и да е било, да свършим хубава работа. Ако вие оферирате кабинет и ние го харесаме, това е друга тематика на диалог. Ако сте водили диалози с другите партии и това също би трябвало да ни го кажете ", изясни Борисов.

" От резултатите от изборите, това са партиите, които са показани най-добре. И считаме, че в сегашната обстановка би трябвало да намерим метод да съставим държавно управление. Но отиването на нови избори през юли или август ще даде същия резултат или сходен ", добави Борисов. Той сложи въпроса за неотложното приемане на Бюджет 2023 и попита ПП-ДБ какви са вижданията им в тази сфера.

" Готови сме да приказваме и да забележим в границите на виновното държание какво може да реализираме като политики, изключително по тематиката на бюджета. Бюджетният недостиг от 3% за нас е доста значима цел, по едно и също време с това без да се подвигат налозите, която би трябвало да бъде постиганата. Има и други браншове и политики, които са доста значими, за които сме отворени да приказваме. Ние осъзнаваме, че бюджетът би трябвало да признат и би трябвало да бъде признат отговорно ", сподели Кирил Петков от Политическа партия.

Томислав Дончев от ГЕРБ съобщи, че постигането на 3% недостиг не е въпрос на механически елементи, а изисква и някои нелицеприятни промени и попита има ли болшинство, което да поддържа тези промени.

" Има и други значими секторни политики, за които сме отворени да приказваме. В бранш Енергетиката, правосъдната промяна и службите са една доста значима тематика за нас. Във връзка с държавното управление, ние имаме явен мандат от нашите политически обединения и от нашите гласоподаватели и това е, че ние първи мандат не можем да подкрепим. Това беше декларирано през цялото време, само че сме подготвени да приказваме по тези политики и да забележим в границите на виновното държание какво можем да реализираме, изключително по тематиката за бюджета ", добави Петков.

Той изрази вяра да бъдат придвижени законите, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили по законодателната стратегия на 49-ото Народно събрание.

" Ако в тези последващи дни успеем да прокараме тези проектозакони в комисии и зала ще е една доста добра първа стъпка, която да демонстрира, че прекосяваме от думи към дейности ", сподели Петков.

" Добре е да се работи с Министерството на финансите, с цел да оправят някои непълноти в бюджета, който Министерството е показало. Освен двете тематики, които очертахме, едната е, че са заложени 100% от средствата по Плана за възобновяване като масраф, а 0% като доход, истината е може би някъде по средата. Трябва да се огледа детайлно и разпореждането за дял на държавните предприятия. Освен това финансовата стратегия е трагично увеличени по отношение на предходната година - заложихме 8,5 милиарда, от които единствено 5 милиарда бяха вложени, тази година сме вложили 10 милиарда ", изясни Асен Василев от Политическа партия.

" Освен това, разноските, които ведомствата заплащат за ток, вода и т.н са вдигнати с над 40%, като предходната година те към този момент бяха вдигнати. Трябва да се види дали има и недофинансирани действия. Това, което виждаме е доста съществени разходи за финансова стратегия, липса на част от приходите и особено разноските за прехрана, мощно ме тормозят по какъв начин са направени ", добави Асен Василев.

Кирил Петков удостовери от името на обединението, че те ще погледнат доста отговорно по тази тематика.

" Миналата година се изслушаха доста страшни прогнози за минус 6% недостиг, а края на годината свърши с 3.9%. Вярваме, че със същия метод и отговорността на всички нас може да реализираме 3% недостиг и да не се трансформира нашата друга дълготрайна цел - еврозона и Шенген. За нас като коалиция, Шенген значи всички дребни и междинни компания да могат да изнасят умерено в Европа, значи българите да се усещат първа ръка европейци, а не втора. А за еврозоната ние би трябвало да успеем да понижим заплащанията и за страната, само че и за всеки жител. Рискове като КТБ не би трябвало в никакъв случай отново да се пред спестяванията на хората. Така че отговорността за 3% недостиг, които вие казахте, ние сме подготвени да я поемем от една страна, само че въпреки това осъзнаваме, че тези 3% недостиг са свързани с тези цели пред всички българи ", сподели Петков.

Десислава Атанасова от ГЕРБ посочи, че болшинството, което двете обединения могат да образуват дружно в парламентарните комисии, може да стартира разглеждането на най-важните законопроекти през идната седмица редом с разглеждането на детайлите към държавния бюджет. Затова оферират работните групи сред двете обединения да продължат работа редом с работата на парламентарните комисии.

„ Ще предложим редом да работят с изключение на парламентарните комисии и двете групи, за които се договорихме ", сподели тя.

" Двете обединения имат подготвеност дружно да внесат законопроекта за домашното принуждение още през днешния ден, което ще е знак, че има воля двете обединения да стартират работа дружно по законодателната стратегия ", уточни тя.

" Напомняме на служебното държавно управление да изготвят целия набор от законодателни промени, които са нужни по Плана за възобновяване. Освен бързината, ни би трябвало и партньорство със служебния кабинет, до момента в който той съществува. Нямаме спор във връзка с Наказателно-процесуален кодекс за следствие на основния прокурор, може би ще се наложат някои козметични промени, само че това няма да промени главната цел - че всеки би трябвало да бъде еднакъв и виновен пред закона ", сподели още Атанасова.

Тя удостовери, че ще поддържат и законопроекта, разделящ на две КПКОНПИ. Детайлът е, че ГЕРБ-СДС са заявили поддръжка към законопроекта, импортиран от Министерски съвет, а Политическа партия държат на своя, тъй че и той ще бъде обсъждан.

" Аз не желая да скапвам духа на консенсус. Но мисля че от на следващия ден би трябвало да стартира съответна работа за бюджета. Нашият разбор демонстрира, че без съответни ограничения, които имат резултат в действителността, това няма по какъв начин да се случи. Тук стои въпросът – за тези ограничения ще има ли поддръжка в Народното събрание, тъй като тези ограничения не са известни ", добави Томислав Дончев.

Николай Денков благодари на Десислава Атанасова, която в детайли описа, какво се е свършило за два дни в работната група.

" Аз съм уверен, че в случай че ние споделяме общите цели, че тези законопроекти за предпочитани, че бюджетът би трябвало да наподобява в съответната макро рамка, в случай че подходим интензивно и динамично, ние ще успеем да свършим работа. В това отношение съм оптимист, тъй като видях, какво може да създадем дружно. Това, което е по притеснително е да не изпаднем още веднъж в обстановката от предишния парламент, когато се се обявяваха едни цели, а дейностите бяха други. Много се надявам това да е в предишното и в този парламент може да покажем по какъв начин може да се работи по различен метод ", сподели той.

" Важно е да имаме държавно управление, тъй като другояче ще работим на по два месеца тактове, до момента в който на хората им омръзне да се занимават с нас. Затова мисля да преминем на това, което сме чули от вас, а точно, че няма да ни подкрепите в първия мандат, а желаете да ви подкрепим ние абсолютно втория мандат. Все отново да не си мислим, че сме самодостатъчни, в Народното събрание има още четири партии ", уточни от своя страна Бойко Борисов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР