ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат нужда от още време за преговори

...
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат нужда от още време за преговори
Коментари Харесай

Сглобката иска още време

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат потребност от още време за договаряния за сформиране на държавно управление, стана ясно от вчерашния кръг съвещания при президента Румен Радев. Участниците в Сглобката дефинираха диалозите като градивни. В момента се работело върху текст на съглашение, който да обгръща всички аспекти на ръководството - законодателна и управническа стратегия, както и механизъм за взимане на решения.
След оставката на кабинета " Денков " президентът организира първата серия политически съвещания с трите най-големи парламентарно показани обединения - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.
От ГЕРБ-СДС не престават да държат на споделената отговорност и явен механизъм за взимане на решения в възможната бъдеща коалиция като се придържат прецизно към препоръчаното от тях в плана на съдружно съглашение.
ПП-ДБ не виждат вероятност за държавно управление оттатък първия мандат, който президентът Румен Радев би трябвало да връчи на ГЕРБ-СДС. Това се разбра от коментар на премиера в оставка Николай Денков.
" Това, което чакаме, е да намерим единодушие, което да докара до реализация за първия мандат. Ако не намерим единодушие за първия мандат, това евентуално значи, че отиваме на избори ", съобщи Денков пред публицистите след края на диалога си с Радев.
Самата Мария Габриел продължи мълчанието си пред обществеността за това накъде вървят договарянията с ПП-ДБ за сформиране на държавно управление. Тя първа посети сутринта президента, съпроводена от останалите представители на ГЕРБ-СДС, които вземат участие в диалозите с десницата - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.
" Независимо, че бяха упоменати реплики в общественото пространство, за мен е доста значимо да има разговор, да се споделят и положителните, и сериозните неща ", съобщи Габриел. След това изясни, че България има потребност от непоклатимост и успокоение.
В началото на консултациите Денков съобщи, че ПП-ДБ са понесли политическа вреда, само че по негово мнение това си е коствало.
При президента последния през вчерашния ден влязоха от Движение за права и свободи, само че без Делян Пеевски. На консултацията беше другият ръководител на партията - Джевдет Чакъров, дружно с част от заместниците му. От Движение за права и свободи оповестиха, че в случай че ГЕРБ и ПП-ДБ се схванат, има ротация и идващ кабинет, то Движение за права и свободи " ще продължи да бъде фактор на непоклатимост ", а  страната би трябвало да има непоклатимост и предвидимост.
Днес при президента на съвещания ще бъдат  " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР