ГЕРБ-СДС е готова да подкрепи сегашния министър на финансите Асен

...
ГЕРБ-СДС е готова да подкрепи сегашния министър на финансите Асен
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС може да подкрепи Асен Василев за вицепремиер след ротацията

ГЕРБ-СДС е подготвена да поддържа настоящия министър на финансите Асен Василев за вицепремиер след ротацията, в случай че той бъде препоръчан от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ). Това сподели ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов пред бТВ в сряда.

Малко по-късно същия ден обаче министър председателят Николай Денков отхвърли опцията вместо него вицепремиер да стане Василев. По думите му в случай че бъде препоръчано и Василев да заема поста, тогава вицепремиерите би трябвало да са двама.

Според първичното съглашение Денков би трябвало да замени настоящия си пост с Мария Габриел през март и да стане вицепремиер. Договорката за премиерство на ротационен принцип сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС през юни предходната година.

" Ако Асен Василев бъде препоръчан за вицепремиер от ПП-ДБ, ще го подкрепим ", в сряда Румен Христов. Такава концепция беше изказана преди дни и от Росен Желязков от ГЕРБ.

Министър-председателят Николай Денков обаче отхвърли опцията.

" Няма смяна в това, което сме договорили, и би трябвало да го съблюдаваме - да бъде направена замяна сред мен и Мария Габриел на премиерското и вицепремиерското място ", сподели Денков в сряда.

" Ако държат на Асен Василев, няма нищо неприятно Асен Василев да бъде втори вицепремиер. Но в никакъв случай не сме обсъждали да бъде изменена сделката за началната ротация ", добави министър председателят, който отговаряше на въпроси във Facebook.

По-рано през юни ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за държавно управление с програмен период от 18 месеца, като в първите 9 от тях министър председател да бъде излъченият от ПП-ДБ Денков, а по-късно препоръчаната от ГЕРБ Мария Габриел. Ротацията им би трябвало да се случи през март.

Предстои обаче партиите да се схванат за точния механизъм, по който да се организира тя. Не е ясно и дали ще има смяна в състава на министрите и кои от тях ще бъдат заменени.

По думите на Денков възможните промени ще бъдат решени първо сред него и Мария Габриел и чак по-късно ще да се търси позицията и на политическите партии по въпроса.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР