ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП отново опитаха да върнат хартиените бюлетини

...
ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП отново опитаха да върнат хартиените бюлетини
Коментари Харесай

Поредният опит на ГЕРБ, ДПС и БСП да върнат хартиените бюлетини пак не успя -

ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия още веднъж пробваха да върнат хартиените бюлетини с процедурни хватки и прикриха желаните от тях промени в Изборния кодекс със Законопроекта за персоналната помощ на Има Такъв Народ и желаната от Демократична България краткотрайна комисия за " Лукойл ".

Малко след 13 часа Иван Ченчев от Българска социалистическа партия изненадващо се загрижи за промените в Закона за персоналната помощ, които няколко часа по-рано левицата отхвърли. (Рано тази заран Има Такъв Народ изиска законопроектът да бъде втора точка за пленарното съвещание на следващия ден, само че предлагането бе отхвърлено и по този начин ). След утринния скандал и няколко часа премисляне Ченчев смени позицията си и изиска пленарното съвещание да бъде удължено до гласуването на т.4, която е Законът за персоналната помощ.

Истинската причина за това предложение обаче не е нарастването на възнагражденията на персоналните асистенти, а измененията в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини.

След като депутатът от Българска социалистическа партия направи това процедурно предложение, ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изиска съвещанието да бъде удължено не до т.4, а до т.5 - основаване на краткотрайна комисия за инспекция на събитията, свързани с нарастване на цената на суровия нефт, закупуван от " Лукойл Нефтохим Бургас " АД, ръководството и активността на " Лукойл Нефтохим Бургас " АД и дейностите, подхванати от страната. Въпросното предложение за такава комисия е на Ивайло Мирчев от Демократична България.

Непосредствено преди гласуването Крум Зарков, депутатът който, взе думата и съобщи, че единствената цел на ГЕРБ и Българска социалистическа партия е разглеждането на измененията в ИК. ( В дневния ред има две оферти - на Българска социалистическа партия и ГЕРБ-СДС, за разглеждане на проектозакона, импортиран от левицата - б. а .)

Двете оферти на Ченчев и Атанасова не съумяха да минат - " за " гласоподаваха единствено депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Това значи, че измененията в ИК ще влязат в залата идната седмица, а при несполучливо осъществяване на първия мандат на Политическа партия е съвсем несъмнено, че на предварителните избори още веднъж ще гласуваме с машини.

Последва каскада от реплики, дуплики и персонални пояснения. В края на процедурата Крум Зарков напомни, че по признатия през 2014 година Изборен кодекс са внасяни 67 законопроекта за промени, една трета от които са правени директно преди избори.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР