ГЕРБ-СДС биха подкрепили Асен Василев за вицепремиер, ако ПП го

...
ГЕРБ-СДС биха подкрепили Асен Василев за вицепремиер, ако ПП го
Коментари Харесай

Лидерът на СДС: В следващия кабинет е по-добре да има политически фигури

ГЕРБ-СДС биха подкрепили Асен Василев за вицепремиер, в случай че Политическа партия го предложи

В четвъртък Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и евентуално Христо Иванов ще стартират договарянията за ротацията, сподели пред bTV ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов.

„ Включват Движение за права и свободи, тъй като те имат позитивна роля за измененията в Конституцията и без тях измененията в Основния закон нямаше по какъв начин да се случат “, уточни Христов.

По думите му ще има оценка на министрите в кабинета, само че промените няма да са самоцел. „ Ротацията ще завърши обикновено като преди този момент ще има полемики “, посочи той.

Лидерът на Съюз на демократичните сили беше безапелационен, че в случай че ПП-ДБ държат на някой ще се намерят пресечни точки, тъй като България има потребност от постоянен кабинет. „ Дали акад. Николай Денков ще бъде вицепремиер след ротацията е напълно решение на ПП-ДБ и ние ще се съобразим напълно с него “, изясни Румен Христов. „ Лично моето мнение е, че е добре да има политически фигури в идващия кабинет, с цел да носят отговорността директно “, сподели Христов във връзка концепцията сегашният финансов министър и съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев да бъде вицепремиер, а не Николай Денков. Според Христов в настоящия кабинет има хора, „ които не ги познаваме, хора, които се появиха като специалисти “. Той разяснява, че министрите са политически фигури, а специалистите могат да бъдат заместник-министри или шефове на дирекции и организации.

Румен Христов сподели, че е добре да бъде подписано „ някакъв тип съглашение “ сред участниците в ръководещото болшинство, което стои зад държавното управление, „ тъй като когато имаш написани правила правила и ги следваш, е по-лесно “.

„ Не чакам драми, ще мине евентуално безболезнено, в хода на договарянето може има разтягане на връзките “. Като образец за добра работа той уточни министрите на районното развиване и на превоза.

Лидерът на Съюз на демократичните сили разяснява, че нарушаването на държавния протокол от МО не може да бъде мотив за искане на оставката на министър Тодор Тагарев. Христов акцентира твърдите му евроатлантически позиции.

Според него вътрешният министър Калин Стоянов също стои устойчиво, защото е направил доста за приемането ни в Шенген, а настояването за оставката му у било ситуативно по отношение на митингите на футболните почитатели.

За здравния министър обаче оценката на ГЕРБ-СДС е отрицателна.

По мотив изтичащите периоди за номинация за претенденти за членове на Конституционния съд, Христов удостовери, че измежду обсъжданите имена е това на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Десислава Атанасова, както и Екатерина Захариева, Радомир Чолаков, други специалисти. За състава на регулаторите Христов удостовери, че би трябвало да има симетричен принцип, само че не изключи Движение за права и свободи да имат свои представители.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР