ГЕРБ-СДС (28,6%,) води с 14% преднина пред втория Възраждане (14,9%)

...
ГЕРБ-СДС (28,6%,) води с 14% преднина пред втория Възраждане (14,9%)
Коментари Харесай

Медиана: ГЕРБ-СДС - 28,6%, Възраждане - 14,9%, ДПС - 13,5%, ПП-ДБ - 12,9%

ГЕРБ-СДС (28,6%,) води с 14% преднина пред втория " Възраждане " (14,9%) броени дни прези изборите " 2 в 1 ", сочи представително прочуване на социологическа организация " Медиана ".

В борбата за второто място са Движение за права и свободи с 13,5 на 100 и ПП-ДБ – с близо 12,9%.

Другите сигурни участници в 50-ото Народно заседание, съгласно изследването, са Българска социалистическа партия – с близо 9% и " ИТН " - с над 6 на 100.

Още три обединения резервират съществени шансове за влизане в Народното събрание – „ Синя България ”, „ Левицата ” и „ Солидарна България ”. И трите обединения усъвършенстват позициите си спрямо две седмици по-рано, само че към момента са под 4%-ната преграда и за тях дните до изборите ще са  решаващи.

Изследването е извършено в интервала – 25 май – 1 юни 2024 година с 990 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация МЕДИАНА и е осъществено със лични средства.

Въпреки, че до изборите остават единствено седем дни, към момента голяма част от хората, които обичайно гласоподават на избори, се двоумят дали и за кого да гласоподават (над 400 хиляди евентуални избиратели). 

Предстоящите европейски и парламентарни избори ще се проведат в изискванията на повишена тревога за бъдещето на Европа и света, и това евентуално ще даде отражение и върху резултатите от тях. Близо половината от хората са уверени, че има значима заплаха от международна война в директно бъдеще, а 44% считат и, че Европа не върви на добре (животът на хората се влошава). Засега това не прераства в евро песимизъм (желание да се напусне ЕС), само че скептицизмът е емфатичен.    



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР