„ГЕРБ са оттеглили подписите си от предложението, внесено в НС

...
„ГЕРБ са оттеглили подписите си от предложението, внесено в НС
Коментари Харесай

Борис Ячев: В Комисията по досиетата получаваш 5 хил. лв. заплата, кола, шофьор и секретарка

„ ГЕРБ са отдръпнали подписите си от предлагането, импортирано в Народно събрание за съкращаване и замяна на състава на Комисията по досиетата, която с години работи с изминал мандат. Подписът на НФСБ обаче остава. Ние държим съставът на тази комисия да бъде освежен “. Това съобщи зам.-председателят на „ Обединени патриоти “ и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев пред България он Ер.

Той напомни, че вторият мандат на Комисията е изминал преди 4 години, още през 2017 година, а след напускането на двама от членовете ѝ – тя работи със 7, вместо с 9 души.

„ В „ Обединени патриоти “ и ГЕРБ преценихме, че съставът би трябвало да бъде освежен, защото мандатът е изминал. Трябва да бъде сведен, защото размерът на работа към този момент не е толкоз огромен – една голяма част от хората, които вземат участие в дейната политика и по закон би трябвало да бъдат проверявани, към този момент са тествани. Това са общински съветници, кметове, ръководители на общински препоръки, представители на администрацията, които подлежат на инспекция, народни представители. На второ място са родените доста по-късно, които са прекомерно млади, с цел да са имали принадлежност към някогашната Държавна сигурност “, уточни Борис Ячев.

Той разяснява думите на Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, че смяната се правела, с цел да се скрият хора, които имат принадлежност към някогашната Държавна сигурност и то преди избори, по този начин: „ Г-жа Бончева очевидно се тормози, че съставът ще бъде заменен и ще остане без работа. Аз настоявам, че Комисията би трябвало да бъде актуализирана, тъй като няма друга институция в България, която да работи с изминал мандат към този момент 4 години и в която да получаваш 5 хиляди лв. заплата, да имаш личен водач, длъжностен автомобил и секретарка. В случая става дума за това със зъби и нокти да се бранят чисто битови придобивки “.

„ Г-жа Бончева комфортно е не запомнила, че в първия мандат на Комисията по досиетата, още през 2007 година беше препоръчана за член от ръководителя на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, който, в този момент слушам, тя упреква в опит да „ постави ръка “ върху Комисията. И какво излиза? Че още през 2007 година се е опитал да го направи, вкарвайки точно Екатерина Бончева там. Това е несериозно “, добави още Борис Ячев.

„ Отново дублирам, че в сходни нелепи изказвания прозира чисто и просто блян да се резервира „ богатствата “ работа за още известно време “, заключи зам.-председателят на НФСБ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР