ГЕРБ са достигнали такава степен на токсичност, че всички могат

...
ГЕРБ са достигнали такава степен на токсичност, че всички могат
Коментари Харесай

Христо Иванов: Това, което се случва, не е просто залезът на ерата Борисов


" ГЕРБ са достигнали такава степен на токсичност, че всички могат да бъдат само против тях. Но това не е симптом за политическо обединяване. И тъкмо по тази причина просъществуването на Народно събрание е на карта. " Христо Иванов пред Дъждовни води:

Христо Иванов

Дъждовни води: " Демократична България " (ДБ) е предпоследна по резултат, само че в този парламент като че ли размерът няма значение - надалеч по-важни стават репутацията, опитът, компетентността.

Христо Иванов: Да, прав сте, че визията на една политическа мощ може да бъде по-важна от чисто количествените параметри. Особено в подобен временен интервал и в такава степен на фрагментация на Народното събрание. Това, което се случва, не е просто промяна на едно ръководство с друго или даже залезът на ерата „ Борисов ”. Започва образуването на нова политическа система, в смисъл на трайни детайли на политическия пейзаж, в границите на които се развива властовата динамичност. Според някои политолози, това ще бъде четвъртата политическа система след началото на прехода. Големият въпрос е в какво ще се състои смяната: дали новото състояние ще бъде просто следващата фасада за все същата властова действителност, при която „ дълбоката страна ” (задкулисието) ще продължи да дефинира хода на нещата - или ще успеем да променим това състояние в основата му. Името „ република ” значи гласност на властта, тъй че нейното практикуване да обслужва общия интерес. Тоест, това е противоположното на задкулисието, в което властта се приватизира и употребява корупционно. Въпросът е дали ще възстановим този смисъл на републиката, като осъществим демократичните институции с действително наличие. Факт е, че Демократична България има и такава визия, и такава упоритост. Но обстановката е извънредно комплицирана и аз разбирам, че в случай че желаеме да постановяваме дневен ред на дълбока смяна, ще би трябвало да извървим сериозен път.

Дъждовни води: Още с първото гласоподаване стана ясно, че се е основала задочна анти-ГЕРБ коалиция, в която взе участие даже Движение за права и свободи. Има ли следизборен капацитет в сходна „ отрицателна взаимност ”? Загуби ли смисъл понятието „ партии на статуквото ”, в което включвахте ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи?

Христо Иванов: Би било преждевременно да се вършат изводи от първите гласувания в Народното събрание. ГЕРБ са достигнали такава степен на токсичност, че всички могат да бъдат само против тях. Но това не е симптом за политическо обединяване или даже съгласуваност. И тъкмо по тази причина самото просъществуване на Народното събрание е на карта - подозрително е дали може да се конструира болшинство, което да излъчи ръководство с ясна политическа стратегия.

Христо Иванов по време на първото съвещание на новия парламент

Дъждовни води: Опитът на Българска социалистическа партия във връзка избора на Георги Ганев за началник на бюджетната комисия да ви трансферира „ горещия картоф ” Движение за права и свободи постави ли завършек на тази „ отрицателна взаимност ”?

Христо Иванов: Чисто в действителност се случи следното - гласоподаваха се поредно съставите на три комисии. По първите две Българска социалистическа партия гласоподава умерено в общи болшинства с Движение за права и свободи. По третата - без никакво предизвестие или претекстове - гласоподава срещу кандидатурата на Георги Ганев и незабавно стартира да употребява това за разгърната офанзива, че гласовете на Движение за права и свободи се оказали решаващи за неговото избиране. Издигнахме Ганев без да вършим предварителни совалки, изключително с Движение за права и свободи или Българска социалистическа партия, а просто тъй като той е една доста добра кандидатура. Българска социалистическа партия даже нямаха личен претендент.

В по-общ политически проект се багра, че следим нещо, което към този момент съм виждал през 2015 година. Тогава поставих огромни старания да убедя Михаил Миков да стане част от болшинството за правосъдната промяна, само че той настойчиво отхвърли всевъзможен логичен разговор по тематиката и остави Българска социалистическа партия в глухо отричане на всичко. С това беше обезпечена опцията на Движение за права и свободи да бъде решителен фактор дали има болшинство и защо. Помним до какво докара това.
Редакцията предлага
Сега Нинова знае, че напълно скоро ще би трябвало да се дефинира по нашите оферти за промяна на конституцията, освобождение на Гешев и състава на Висш съдебен съвет (включително излъчените от нея членове, които са непоклатима част от Гешевото мнозинство), унищожаване на профилираните съд и прокуратура, КПКОНПИ в сегашния ѝ тип и прочие Има задоволително образци за това, че Нинова не поддържа никакви съответни дейности за разрушение на статуквото в правосъдната власт, даже и откакто митингите я принудиха да застане на думи против Гешев. И в този момент наподобява, че посредством тази превантивна офанзива търси мотив Българска социалистическа партия още веднъж да не поддържа нашите старания. И, както и през 2015 година, това държание разрешава на Движение за права и свободи да се нарежда като решителен фактор. Силно се надявам в Българска социалистическа партия да се намерят сили, които да не разрешат и този път партията да обслужи Сарая по този метод.

Дъждовни води: Погледната отдалеко, партията на Слави Трифонов прави усещане на ПНО (политически неидентифициран обект). Погледнато от по-близо обаче, какви политически белези разпознавате, отвън общата опозиция против ГЕРБ? И основа ли са те за надеждно партньорство?

Христо Иванов: Струва ми се, че самата парламентарна процедура ще стартира да създава отговори на въпросите Ви. Нека изчакаме.

Дъждовни води: В уводната Ви парламентарна защита прозвучаха антикомунистически акценти, които бяха по-ясни и по-твърди, в сравнение с в предизборната акция. Какво ги провокира? Има ли в политиката на Демократична България връщане към разделянето ляво-дясно (червено-синьо)? И в този смисъл по какъв начин се реши кой къде ще седи в парламентарната зала от ляво надясно?

Христо Иванов: Уводната ни декларация заключи главните ни послания от акцията. Винаги сме поддържали тезата, че днешните проблеми на българската държавност и властническите трендове, които стават основа за корупцията, не могат да бъдат лекувани без ясното схващане за техния произход в комунистическия режим. И, почтено казано, все ми се коства, че тази позиция е въпрос на здрав разсъдък и може да бъде споделяна и от демократи с другояче леви възгледи. Когато Корнелия Нинова се кланя на Тодор Живков, само че се афишира за герой против неговия телохранител, това не е въпрос на разделяне по оста ляво-дясно, а политическа шизофрения - и то на ценностно равнище, която води и до съответните резултати на изборите.

Дъждовни води: Говорихте самоуверено по една тематика, около която през годините се минава „ на пръсти ” - за потребността от лустрация. Кой ще попадне под нейната глоба и по какъв начин ще опровергаете дежурните контрааргументи: че към този момент е прекомерно късно, че е мъчно през днешния ден да се изчислят персоналните вини от това време, че санкционирането на остарели вини отклонява вниманието от новите.

Христо Иванов: И в настоящия състав на Народно събрание се оказаха значително хора с обвързаности с комунистическите секрети служби. Много партии по този начин и не се дистанцираха от сходни фигури след тяхното оповестяване. Това е просто най-очевидното доказателство, че мрежите на Държавна сигурност не престават да оказват своето въздействие в доста сфери, заради което нуждата от лустрация не е отпаднала. Затова настояваме за отваряне на разработките на Министерство на вътрешните работи и на службите от последното десетилетие на 20-и и първото на 21-ви век и за използване на политика по инспекция на лоялността за основни позиции в службите и администрацията.

Дъждовни води: Отказахте се от обща фотография на 45-то Народно събрание, тъй като на нея щяха да участват и депутатите от ГЕРБ. Избирателите, които стоят зад всеки от тях обаче, не им ли дават същите легитимност и права като на депутатите от другите партии? Доколко в парламентарната народна власт политическата непоносимост към една политическа мощ се придвижва и върху гласоподавателите ѝ?

Христо Иванов: Инициативата за неналичието на такава фотография не е наша. Ние считаме, че може да се поддържа политическо и идейно опълчване и без излизането отвън традициите във действието на Народното събрание.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР